Skriv här det du söker efter!

Premiärvandring för S:t Olofs sjöled

Premiärvandring för S:t Olofs sjöled

Tid

lör 25.5.2019 10.00–mån 29.7.2019 18.00

Lördagen den 25 maj 2019 kl. 10 startar invigningsvandringen från Åbo domkyrka mot Nidarosdomen i Trondheim. Vandringen går längs den nya pilgrimsleden S:t Olofs sjöled / St Olav Waterway, till lands och till sjöss.

Vandringen sker i form av en stafett som bär ett budskap från ärkebiskopen i Finland till biskopen i Trondheim. Vandringen går genom Åboland till den åländska skärgården, över Åland och vidare till Grisslehamn i Sverige. I Sverige tar Vikingaleden dig vidare till lands och S:t Olofs sjöled till havs norrut innan Stråsjöleden och Helgonleden tar dig västerut mot Trondheim och Norge.

Framme i Trondheim är stafetten på Sankt Olofsdagen 29.7.2019 och den årliga stora festen i staden. Sträckan Åbo-Trondheim är ca 1 200 km lång. Det går bra att vandra endast kortare sträckor också. Sista dagen att anmäla sig till den första sträckan är 17.5.

Läs mera på: https://stolavwaterway.com/handelsekalender/premiarvandring

Pilgrimsleden har sedan hösten 2016 utvecklats med EU-medel ur Central Baltic-programmet. Åbo Akademi är huvudman för projektet via Centret för livslångt lärande (CLL). Sedan december 2018 är hela rutten certifierad som officiell Olofsled i Norden och den blev samtidigt Finlands första officiella led bland de 33 europeiska kulturvägarna.

Alla evenemang