Föreläsning: Muuttaako kieli maailmaa vai maailma kielen?

Föreläsning: Muuttaako kieli maailmaa vai maailma kielen?

Tankeväckande föreläsningar och diskussioner erbjuds i föreläsningsserien Kunskap och kultur i en föränderlig värld. Föreläsningsserie ordnas i Åbo stadsbibliotek jämna veckors torsdagar under våren 2018, som en led i firandet av Åbo Akademis 100-årsjubileum. Arrangör är fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. Föreläsningarna ordnas i Åbo stadsbiblioteks Studio, kl. 18.00.

Torsdagen den 22 mars står finska språket i tur. Då hålls också föreläsningen på finska.

Saija Merke & Urpo Nikanne: Muuttaako kieli maailmaa vai maailma kielen?

Luennossa tarkastellaan suomen kieltä osana muuttuvaa yhteiskunta yhtenä maailman monista kielistä. Kun kulttuuri muuttuu, kieli muuttuu sen mukana. Kielen avulla myös vaikutetaan yhteiskuntaan ja sen muutokseen. Pohdimme, mikä on suomen kielessä omaa, mikä lainattua ja mikä yhteistä muiden kielten kanssa ja miten eri kielet vaikuttavat toisiinsa.

Suomen kielen puhujakunnasta tulee yhä monimuotoisempaa. Suomea opitaan ja opiskellaan ulkomailla vieraana kielenä sekä Suomessa toisena kielenä. Esityksessä tarkastellaan puhetilanteita, joihin osallistuu suomea toisena ja vieraana kielenä puhuvia. Millaisen panoksen suomea toisena ja vieraana kielenä puhuvat tuovat suomen kieleen ja kielen käyttöön?

Alla evenemang