Åbo Akademi deltar i Konstens natt i Åbo

Konsten natt på svenska i Åbo firas i år igen längs Biskopsgatan på Åbo Akademis campus torsdagen den 15 augusti 2019. Programscenen finns på Hus Lindmans gård men det blir program också på andra ställen, bland annat i Åbo Akademis bibliotek och Sibeliusmuseum.

Trolldryckskonst

Tjej utklädd till Harry Potter utför rykande laborationer
Anna Fogde vid fysikalisk kemi och Skolresurs gör trolldryckskonst på Konstens natt i Åbo.

Centret för livslångt lärande bjuder in till Potters trolldryckskonst i tältet vid ingången till Hus Lindmans gård, Biskopsgatan 15. Under en lektion i trolldryckskonst får man lära sig tillverka spännande brygder.

Trolldrycksskolan öppnar cirka kl. 17 och håller öppet en bra bit in på kvällen – man får komma och gå till och från lektionerna när man vill. Trolldryckskonsten riktar sig till barn och alla med barnasinne, Potterintresse eller intresse för naturvetenskaper. I tältet blir det dessutom frågesporter och info av olika slag.

Om Åboväder, bokdesign och poesi

Islossning i Aura å i Åbo 27.2.1882; sedd från västra stranden mot Aura bro. Reinberg, Fotografi av Johan Jakob (1823-1896).

Åbo Akademis bibliotek ordnar tre programpunkter i Boktornet, Domkyrkogatan 2–4:

17.00–17.30  Från Svindiket och Bethlehemsisen till Auraherrarna och Hallisgubbarna. Klimathistorikern FD Stefan Norrgård talar under rubriken om islossningen i Aura å i Åbo från ett kulturhistoriskt perspektiv. Beskrivningarna om islossningen i Aura å i Åbo hör till de mest detaljerade i världen, men i samband med att klimatet och samhället förändras försvinner beskrivningarna och därmed även en del Åbos kollektiva klimatminne. Stefan Norrgård berättar här kort om islossningens kultur i Åbo.

18.00–18.30 Estetik på och mellan bokpärmar. Konstvetaren och formgivaren Johanna Bruun intervjuas av Eva Costiander-Huldén. Hur planerar och utformar man en tryckt bok. Vad har typsnitt, färg och form för betydelse för bokens visualitet? Bruuns bok OPEN var en av de böcker som erhöll Kaunis kirja-priset för 2018. Hon har även formgivit bokomslag för Förlaget M och etiketten på Åbo Akademis jubileumsöl.

19.00–19.30 Strömsöborna. Författaren Rosanna Fellman läser ur sin debutdiktsamling Strömsöborna. Boken är influerad av spoken word och den samtida samhällsdebatten. Fellman är estradpoet och litteraturvetare. Förutom scenpoesi och böcker skriver hon även kolumner och litteraturkritik, samt fungerar som ordförande för litteraturvetenskapens ämnesförening Prosa. För sin diktsvit Störd mottog hon första pris i Arvid Mörne-tävlingen år 2018. Medarrangör: Åbolands litteraturförening.

Mera info om Biskopsgatans övriga program av arrangörerna för ”Konstens natt på svenska” kommer på: https://www.facebook.com/konstensnatt/

Alla evenemang