Skriv här det du söker efter!

Vetenskapscentret Meteorian utvecklas till en plats för reflektion, innovation och medskapande

Vetenskapscentret Meteorian utvecklas till en plats för reflektion, innovation och medskapande

Projektet Learning Hub Meteoria jobbar för att stärka kunnandet kring hållbarhet och framtidsfärdigheter. Föreläsningsserie i Meteorian välkomnar allmänheten.

Meteorian i Söderfjärden är ett vetenskapscenter som ligger mitt i en av världens bäst bevarade meteoritkratrar, cirka 10 kilometer söder om Vasa.

Kopplat till Meteroian är projektet Learning Hub Meteoria, som sätter lärande, hållbarhet och delaktighet i centrum. Här kan studerande, lärare, forskare och samhällsaktörer mötas för att utforska framtidens kunskap tillsammans. Centret för livslångt lärandes (CLL) roll i projektet är att utveckla Meteorians pedagogiska framställning för att stärka kunskaper kring hållbarhet och framtidsfärdigheter bland de som besöker området.

 

Meteorian är inte ett klassrum i traditionell mening, utan en mångsidig lärmiljö där idéburen kunskap delas, testas och utvecklas. Området fungerar som en mötesplats för samskapande och pågående projekt, till exempel ordnar man nu en föreläsningsserie med inbjudna experter inom naturvetenskap. Samtliga föreläsningar är öppna och avgiftsfria för allmänheten.

Doktorand och meteoritforskare Laura Kotomaa från Åbo Akademi var först ut tidigare i vår och den 20 maj var Umeå universitets vetenskapscentrum Curiosums föreståndare Madelen Bodin inbjuden som talare.

Madelen Bodin.
Umeå universitets vetenskapscentrum Curiosums föreståndare Madelen Bodin föreläste i vetenskapscentret Meteorian. Föreläsningsserien fortsätter lördagen 13 september. Foto: Petronella Bergfors.

Bodin, docent i naturvetenskapsdidaktik, framhöll vetenskapscentrens roll, vad gäller att forma framtidens lärmiljöer med hållbarhet, vetenskap och nyfikenhet i centrum.

– Det strategiska partnerskapet mellan Umeå universitet och Umeå kommun, samt den externa finansieringen, är helt avgörande för Curiosums verksamhet. Det nära samarbetet med skolorna för att förankra vårt innehåll enligt läroplanerna och samtidigt ge relevans åt lärarna är A och O, säger Bodin.

Hon ger exempel hur man jobbar vid Curiosum för att stimulera unga att bli intresserade av vetenskap och teknik. Man har en domteater, där elever kan resa ut i rymden, dyka ner till korallreven eller titta på tekniken bakom visuella effekter i film och dataspel.

– Vi vill att man ska försöka själv, man ska laborera själv, man ska ta i och känna och utforska saker.

I framtiden kanske liknande kan bli verklighet vid Meteorian.

Stenar och en karta i utställningsmonter.
Redan nu finns intressanta utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia i Meteorian. Foto: Petronella Bergfors.

Det långsiktiga resultatet i Learning Hub Meteoria-projektet är att bidra med innehåll som stöder en året om-verksamhet utgående från en pedagogiskt breddad och fördjupad samarbetsmodell mellan Meteorian och närliggande kommuner.

Projektverksamheten uppgraderar meteoritkraterområdets erkänt höga naturvärde ytterligare för projektets målgrupp och föreningar, företag och en intresserad allmän publik från hela världen.

Ett resultat är också samskapandet med besökaren som sker på plats vid Meteorian kring en inlärningsmiljö, som möjliggör visualisering av interaktiva tjänster som berör självförsörjning och framtidsfärdigheter.

Camilla Stenbäck vid CLL är processledare i Learning Hub Meteoria-projektet.

– Vi är förstås jätteglada över att Madelen kommer och berättar om just det som vi anser Curiosum är bra på, det vill säga attraktiva paket och forskningsverkstäder riktade till grupper i varierande åldrar. Att få idéer till hur Meteorian kunde utveckla delar av området till en gästvänlig test- och learning hub känns värdefullt, inte minst för Meteorians driftiga talkoarbetare och guider, säger Stenbäck.

En grupp med människor.
Många utvecklingsidéer är på gång vid vetenskapscentret Meteorian. Fr.v. Johan Holmlund, Peter Edén, Petronella Bergfors, Hanna Nordström, Madelen Bodin, Camilla Stenbäck, Matts Andersén.

I en tid av klimatförändringar och teknologisk omställning behövs platser där nya lösningar kan växa fram. Learning Hub Meteoria skapar en plats för reflektion, innovation och medskapande, där utbildning blir ett levande verktyg för att möta några av historiens och framtidens stora frågor.

Lärande är inte något som sker ”för sig” utan i relation till andra människor, platser och det som format vår planet, säger Stenbäck.

Föreläsningsserien fortsätter lördagen 13 september 2025. Då besöker rymdfysiker Daniel Kastinen Meteorians öppet hus-dag och föreläser om asteroider, meteoroider, meteorer, meteoriter och kometer.

 

Söderfjärdens meteoritkrater
  • Meteoritkratern bildades för över 520 miljoner år sedan när en meteorit slog ner i området.
  • Kratern har en diameter på ungefär 6 kilometer och ett djup på ca 300–400 m.
  • Idag är kratern torrlagd och används som bördig jordbruksmark, vilket gör den unik bland Finlands meteoritkratrar, som oftast är vattenfyllda sjöar eller havsvikar.
  • Vetenskapscentret Meteorian är beläget mitt i Söderfjärdens meteoritkrater.
  • Söderfjärden ligger cirka tio kilometer söder om Vasa centrum.

Läs mera om projektet i artikeln Learning Hub Meteoria uppmärksammar framtida färdigheter.