Skriv här det du söker efter!

Skärgårds sommarnummer om handel och Simskäla

Skärgårds sommarnummer om handel och Simskäla

Även en tidig vårdag kan man äta lunch på Holmströms Lanthandel i Hitis. Foto: Cecilia Lundberg

Tidskriften Skärgårds sommarnummer öppnar upp om handel förr och nu. Dessutom bjuder man på berättelser från Simskäla, hur det är att leva där nu och hur Anni Blomqvist beskrev sitt liv i brev som nyligen hittats.

Tidskriften Skärgårds pärm.
Tidskriften Skärgård 2/2025.

Ofta talar man om skolan som byns hjärta. Är då bybutiken lungorna? Speciellt i skärgården, där resan till närmaste butik på fastlandet kan ta dagar i anspråk, är bybutiken viktig. Tidskriften Skärgårds sommarnummer (2/2025) har handel som tema. Det handlar om allt från gamla tiders gårdfarihandel till moderna satsningar på transport av bussgods och varor med drönare.

Drönare testas mellan Umeå och Holmön. Det fossilfira transportsystemet testas under två veckor i juni, förutsatt att tillstånd hos Transportstyrelsen beviljas. Drönaren kan ta gods upp till 10 kilo och har en snitthastighet på 150 km/h. Det innebär att flygturen till Holmön, en sträcka på cirka 23 kilometer från drönarens startplats, tar knappt 12 minuter. Om flygningarna visar sig vara lyckade ser man många möjligheter, till exempel inom vården genom transporter av medicin eller prover.

Maria Weurlander-Holmström vid lanthandelsn apoteksskåp.
Maria Weurlander-Holmström är tillsammans med sin man Tor-Björn köpmän i Holmströms Lanthandel på Hitislandet i Åboland. Foto: Pia Prost

Skärgård 2/2025 besöker också flera skärgårdsbutiker. På Emsalö träffar vi snart pensionerade köpmannen Irina Hoyer-Viitala. Trots ekonomiska utmaningar har hon hållit boden öppen året om. För boden är mer än en butik, den är byns samlingspunkt, som behövs kanske mest just under årets mörkaste månader. Skärgård besöker också Holmströms Lanthandel, som nästa år firar 40-årsjubileum och är belägen på Hitislandet i Åboland, likaså besöker man hybridbutiken på Kökar. Vi möter också tidigare köpmannen i Wilsons lanthandel i Rosala, som berättar om vilket uppsving bybutikerna fick i början av 1970-talet när mellanölsförsäljningen tilläts.

Paula Virtanen började som 17-åring jobba på butiksbåten i Nagu och fortsatte sedan jobba i butik på land, totalt i i 52 år. Också henne får vi träffa i tidskriften Skärgård.

Den så kallade seprahandeln är en mycket äldre form av handel, med anor från 1300-talet. I östra Finska viken förekom denna småskaliga form av handel där kustbor från båda sidor färdades över vattnet i mindre båtar för att byta varor direkt med varandra. Fram till andra världskriget fortgick varuutbytet och lever ännu kvar som ett marknadsjippo.

En del av Skärgård 2/2025 tillägnas ön Simskäla. Katarina Karlsson berättar om hur det är att bo på Simskäla i serien Min ö. Dessutom öppnas en brevskatt, då vi får ta del av brevväxling mellan Anni Blomqvist på Simskäla och Ines Pettersson i Dragsfjärd. De skrev till varandra under mer än 20 års tid. Denna brevskatt delar nu Ines barnbarn med sig av till Skärgårds läsare.

Tidskriften Skärgård utges med fyra temanummer per år av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Mera information om tidskriften, prenumerationer och lösnummer på www.skargard.fi.


Bilder fria att använda i samband med denna artikel finns att ladda ner på adressen: https://web.abo.fi/pressmaterial/skargard%202-2025/

På samma adress finns ett dokument med bildtexter, vänligen ange fotograf.

För mera information, kontakta
Redaktör Pia Prost
E-post: pia.prost@abo.fi
Telefon: +358 (0) 50 338 1710