Skriv här det du söker efter!

Ledaren i CLLsius 2/2025

Ledaren i CLLsius 2/2025

Quo vadis kontinuerligt lärande?

 

Janne Roslöf.
Janne Roslöf.

Det händer fortsättningsvis mycket inom livslångt och kontinuerligt lärande, både nationellt och inom Svenskfinland. Den nya nationella tjänsten Opin.fi öppnades i april efter en intensiv utvecklingsperiod inom ramen för Digivision 2030-projektet. Med Opin.fi kommer öppna studier vid finländska högskolor att finnas tillgängliga på ett och samma ställe, vilket gör det ännu lättare att hitta just de studier som intresserar dig. Åbo Akademi erbjuder inledningsvis uppemot 20 kurser via tjänsten i höst men antalet kommer att flerdubblas. Den långsiktiga målsättningen är att det öppna utbildningsutbudet ska kunna nås via Opin.fi i sin helhet inom några år.

Samtidigt fortsätter den nationella diskussionen om det kontinuerliga lärandets framtida roll och finansiering. Finlands regering meddelade i samband med sin halvtidsöversyn att en kostnadsfri utbildningssedel införs för det öppna universitetet eller den öppna yrkeshögskolan för dem som inte har erbjudits en plats i högre utbildning efter slutförd gymnasieutbildning. Regeringens målsättning är också att göra det möjligt att avlägga examen vid det öppna universitetet eller öppna yrkeshögskolan. Dessutom är tanken att ytterligare frigöra regleringen av avgifterna för öppna universitetskurser, vilket ger universiteten större självbestämmanderätt vad gäller prissättningen av de studiepoäng man erbjuder inom kontinuerligt lärande.

Regeringens nya riktlinjer har väckt mycket diskussion inom högskolorna, och bland annat studentkårerna har reagerat kraftigt mot möjligheten att avlägga examina via det öppna universitetet. Man är rädd för att det tummar på den avgiftsfria utbildningen och ökar ojämlikheten i samhället.

Personligen stöder jag varmt målsättningen att vidareutveckla så kallade öppna universitetsleder, som redan idag fungerar som alternativa vägar till universitetsstudier, även vid Åbo Akademi. Enligt min åsikt finns det inte heller några större innehållsmässiga hinder för att möjliggöra examensinriktade stigar via öppna studier, åtminstone inom vissa ämnen, om det finns intresse och vilja för det. Men samtidigt tycks Finland ta tydliga steg mot ett system där den som har ett kompetensutvecklingsintresse och -behov, själv ska betala för sin fortbildning – om man har råd. Det traditionella bildningsidealet håller på att transformeras till en verklighet där även examensutbildningen blir åtminstone delvis avgiftsbelagd. Är detta det rätta verktyget för att höja utbildnings- och kompetensnivån i Finland? Vad tycker du?

Det traditionella bildningsidealet håller på att transformeras till en verklighet där även examensutbildningen blir åtminstone delvis avgiftsbelagd.

Även kontinuerligt lärande vid Åbo Akademi står inför en ny vardag. Enligt den nya strategin ska universitetet fortsätta att satsa på relevanta och flexibla studier för kontinuerligt lärande och kompetensutveckling, särskilt på svenska och inom utvalda områden. Implementeringen av strategin innebär att Åbo Akademis arbete inom livslångt och kontinuerligt lärande kommer att integreras i fakulteternas verksamhet. Riktningen är säkerligen den rätta. När jag skrev min första CLLsius-ledare för drygt tre år sedan, konstaterade jag att det är viktigt att alla lärare och forskare ser kontinuerligt lärande som en integrerad del av universitetens samhällsuppdrag. Då Åbo Akademi vill ta ansvar för samtidens och framtidens samhälle, är det nödvändigt att proaktivt arbeta med våra målgrupper och deras kompetensutveckling kontinuerligt och livslångt som en del av kärnuppgiften. Det är dock beklagligt att denna transformation måste ske under en ekonomiskt så utmanande tid. En betydande del av den mest erfarna och kunniga vuxenutbildningskompetensen finns inte längre kvar vid universitetet och det kommer sannolikt att ta en hel del tid innan utvecklingsarbetet börjar bära frukt igen.

Detta nyhetsbrev är det sista numret av CLLsius, åtminstone i dess nuvarande form, eftersom CLL:s verksamhet som en särskild enhet vid Åbo Akademi upphör i september 2025. Jag vill tacka alla för ett gott och aktivt samarbete. För mig personligen innebär detta också en möjlighet att igen lära mig något nytt och spännande – den här gången utanför Åbo Akademi. Jag hoppas att du fortsätter att utveckla dina kompetenser och utnyttjar alla de intressanta möjligheter som Åbo Akademi fortsättningsvis erbjuder. Kanske vi ses på någon ny givande kurs eller ett seminarium?

 

Janne Roslöf är avgående direktör för Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi. Texten ingår som ledare i nyhetsbrevet CLLsius 2/2025.