Skriv här det du söker efter!

Dekorativ bild

Kulturdidaktiskt chill


Välkommen med på kulturdidaktiskt chill inom fortbildningshelheten MÌRAKEL! 

Inom den här fortbildningen får deltagarna ta ett hälsosamt estetiskt avstånd till sin lärarpraktik för att öka sin ork och sitt vämående. Deltagarna utgör resurser för varandra genom att diskutera ett skönlitterärt verk (Skugga och svalka) en bilderbok (Ni är inte min mamma) och två filmer (Ensilumi; Flykt) som öppnar upp för olika tolkningar av språk- och kulturmedveten undervisning samt utvecklar förmågan att fungera smidigt i olika kommunikationssituationer. Vi vill erbjuda dig tid för läsning, reflektion, kollegiala samtal, möten med forskare, författare och kolleger på andra stadier och inom andra utbildningsformer. Tempot är lugnt och ambitionsnivån hög!

Utgående från nationella spetsprojekt (DivEd – Diversity in Education – och IKI – Karta och kompass för innovativ språkpedagogik)  erbjuds deltagarna forskningsbaserad information, metoder och verksamhetsmodeller som kan användas för att bemöta och undervisa elever och studerande med olika bakgrund.

 

Målgrupp: Lärare i grundläggande utbildning, andra stadiet (gymnasielärare och yrkeslärare) och lärare inom grundläggande konstundervisning

 

Tidpunkt och program:

Fortbildningen genomförs under hösten 2023. Nya datum! 

Introduktion

7.9.2023 kl. 13.00 – 16.00 Studietillfället sker på plats i Academill i Vasa, rum C215.
Diskussion av Ensilumi (film)

4.10.2023 kl. 15.30 – 17.00 Studietillfället sker på distans.Ensilumi, Any Day Now (Nordisk film) är en finsk dramafilm från 2020 skriven och regisserad av Hamy Ramezan. Filmen berättar historien om en iransk immigrantfamilj som bor i Finland och familjens ständiga rädsla för att få ett negativt uppehållstillstånd.
Diskussion av Ni är inte min mamma (bilderbok)

25.10.2023 kl. 15.30 – 17.00 Studietillfället sker på distans.Litteraturhänvisning: Frank Furu & Linda Bondestam (2021). Ni är inte min mamma. Helsingfors & Stockholm/Förlaget & Berghs.

Diskussion av Skugga och svalka (roman)

1.11.2023 kl. 15.30 – 17.00 Studietillfället sker på distans. Litteraturhänvisning: Quynh Tran (2021): Skugga och svalka. Helsingfors: Förlaget
Diskussion av Flykt (film)

22.11.2023 kl. 15.30 – 17.00 Studietillfället sker på distans. Film Flykt av Jonas Poher Rasmussen. Länk till recension, Svenska Yle.

Utdrag Third Culture Kids

29.11.2023 kl. 15.30 – 17.00 Studietillfället sker på distans.

Litteraturhänvisning: Koko Hubara, Mona Eid, Kiia Beilinson & Caroline Suinner (2022). Third Culture Kids. Helsingfors: Otava. Finns även som ljudbok.

Tredje kulturbarn eller tredje kulturindivider är människor som är uppvuxna i en annan kultur än sina föräldrars eller kulturen i deras nationalitetsland, och som också lever i en annan miljö under en betydande del av sina utvecklingsår.

 

Utbildare:

Ria Heilä-Ylikallio är professor i svenska och litteratur med didaktisk inriktning, vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.
Porträttbild på Marina Bendtsen Marina Bendtsen, FD, är äldre universitetslektor i främmande språkens didaktik, vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.
Liselott Forsman är professor/specialforskare i pedagogik, vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.

 

Kontakt: Sigrid Ducander, utbildningsplanerare. Tel: (+358) 0505169680

E-post: sigrid.ducander@abo.fi

Avgift: Fortbildningen finansieras av Utbildningsstyrelsen och är därför avgiftsfri för deltagarna. Observera att Utbildningsstyrelsens fortbildningsfinansiering inte omfattar Åland. Avgifter för resor, kost och logi på egen bekostnad.


Dekorativ bild

 

 

Uppdaterad 30.3.2023