Skriv här det du söker efter!

LUMA-dagarna 2024 ordnas i Åbo 14–15.8

LUMA-dagarna 2024 ordnas i Åbo 14–15.8

De 20:e nationella LUMA-dagarna för lärare arrangeras i Åbo den 14–15 augusti.

På onsdagen presenteras exempel på undervisningspraxis från olika länder

I onsdagens program för LUMA-dagarna ingår ett besök på den internationella Science on Stage-utställningen. Science on Stage är Europas största undervisningsevenemang för lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen. Mer än 350 internationella lärare från över 35 länder, främst från Europa, kommer att delta i evenemanget. Kom med din kollega för att lära dig om bästa undervisningspraxis från olika länder. På festivalen presenteras 270 exempel på undervisningspraxis, varav 30 kommer att vara från Finland. Besökarna kommer att kunna nätverka genom workshoppar, föreläsningar och montrar.

 

Texten "Riksomfattande LUMA-dagarna i Åbo 14-15.8.2024. Hållbar utveckling i LUMA-utbildningen." Dessutom logo för Turun Yliopisto, Skolresurs, och Science on Stage-festivalen och en närbild på en person som bygger en Cansat-satellit.

 

Workshoppar och besök på agendan på torsdag

På torsdagen innehåller programmet workshoppar om olika STEM-utbildningsämnen*, en introduktion till Sydvästra Finlands LUMA-center och Skolresurs verksamhet, samt besök på Rymdparken Väisälä och den pittoreska botaniska trädgården i Runsala.

Torsdagens workshoppar helt eller delvis på svenska är följande:

Den virtuella lärmiljön: Hur kan VR-teknologin implementeras i undervisningen i naturvetenskaper?

Målgrupp: Ämneslärare i matematik/fysik/kemi åk 7–9 samt gymnasiet
Ledare: Lisa Asplund
Workshoppen fokuserar på att introducera användningen av virtual reality (VR) som ett pedagogiskt verktyg. Under tillfället kommer deltagarna att få ta del av praktiska sätt som VR kan implementeras i undervisningssammanhang och diskutera kring vilka möjligheter och utmaningar som finns kring denna teknologiska utveckling som sker i undervisningen.

Halloween Escape

Målgrupp: Lärare i åk 7–9
Ledare: Nina Aspegrén
Under workshoppen presenteras ett escape room där deltagarna parvis löser uppgifter. Storyline: Ett spöke har stulit allt Halloweengodis och deltagarnas uppgift är att lösa problemen och skaffa ledtrådar till koden för att sedan kunna komma åt det inlåsta godiset. Uppgifterna i Escape-rummet tränar kunskaper i ekvationssystem (åk 9), men Escape room-konceptet går även att tillämpa på annat innehåll. Uppgifterna är både analoga och digitala, så egen dator behövs.

Screw it, hack it, launch it! (ENG/FI/SVE)

Målgrupp: Lärare i åk 1–9 samt gymnasiet
Ledare: Christian Ahläng
Är du nyfiken på hur du kan inkludera rymden i din undervisning? Kom och skruva isär en satellit, bygg en pappersraket eller sök en exoplanet! Under workshoppen får du testa på olika material och utmaningar från ESERO Finland-nätverket för elever och studerande på alla stadier.

Mer information och anmälan på LUMA-center Finlands sidor.

*STEM står för science, technology, engineering and mathematics.