Skriv här det du söker efter!

Lanthandeln mitt i byn

Lanthandeln mitt i byn

Även en tidig vårdag kan man äta lunch på Holmströms Lanthandel i Hitis. Foto: Cecilia Lundberg

Holmströms Lanthandel på Hitislandet i Åbolands skärgård kan fira 40-årsjubileum nästa år. Efter en generationsväxling är det nu Tor-Björn Holmström och Maria Weurlander-Holmström som fungerar som köpmän för butiken, som utgör ett nav för byborna året om.

Magen kurrar redan när vi kör ombord på färjan Aurora i Kasnäs. Men vi vet att lunchen väntar när vi kommer över till Hitis och Holmströms Lanthandel, som ligger ett stenkast från kurvan där Hitis kyrka skymtar. På andra sidan vägen ligger byggnaden som inhyser caféet och puben Backom tyst och tom, som för att förbereda sig för den anstormning av glada sommargäster som väntar efter några månader.

Mycket riktigt slår en välkomnande värme och doften av köttsoppa emot oss när vi stiger innanför dörren till lanthandeln. Ungefär samtidigt kommer Tor-Björn Holmström bärande med famnen full av lådor från det bakre lagerutrymmet, medan Maria ”Mia” Weurlander-Holmström står bakom bardisken och häller upp en öl till en av lunchgästerna. För det här är inte “bara” butik, det är också något av byns hjärta såhär vintertid. Lunch serveras varje vardag, medan puben – och därmed butiken – är öppen till sju varje onsdag och fredag.

– Eller vi stänger klockan sju om här inte är någon, men det händer aldrig, skattar Tor-Björn.

Hans fru Mia flikar in:

– Då har vi mat, wienerschnitzel, sallader, toast och sånt. Det är så roligt.

Jag frågar när paret egentligen har ledigt, varvid de tittar på varann och svarar: “På söndag. Kanske.” Butiken har också apoteksskåp och pakettjänst. Leveranser från Alko kan man inte längre stå till tjänst med, eftersom det inte längre går bussar ut till Hitis. Men i princip alla andra leveranser kan butiken ordna, stora som små.

Maria Weurlander-Holmström vid lanthandelsn apoteksskåp.
Maria Weurlander-Holmström är tillsammans med sin man Tor-Björn köpmän i Holmströms Lanthandel på Hitislandet i Åboland. Foto: Pia Prost

Det är något av en livsstil att driva en lanthandel på glesbygden. Därför är det inte alltid så lätt att hitta nån som vill ta över verksamheten när man vill gå i pension. Det fick Birgitta Holmström, Tor-Björns mamma som med sin man startade upp butiken 1986, erfara. Men nu kan hon njuta av sina pensionärsdagar när Mia och Tor-Björn sedan årsskiftet står som nya ägare till butiken. Fast de är inga duvungar precis. Mia har en lång bakgrund som företagare och har under sex års tid tillbringat de flesta veckoslut och somrarna på Hitis. Tor-Björn är mer eller mindre uppvuxen i butiken och har också drivit den själv i några år. I fjol drev paret i princip butiken på egen hand.

– Jag har tre bröder. De bor faktiskt alla tre här i skärgården och jobbar inom byggbranschen, berättar Tor-Björn. Jag har även själv ett byggföretag, men när det blev aktuellt med generationsväxling kändes det ändå mest naturligt att det var jag och Mia som tog över. Av bröderna är jag nog den som varit mest i butiken. Det här övertagandet har nog funnits i bakhuvudet i flera år.

Mia har tidigare bland annat haft en städfirma i Kyrkslätt, där Mia fortfarande är skriven och där paret även har en lägenhet. Det som faktiskt var mest utmanande med generationsväxlingen var den akuta bostadsbristen på Hitis. Paret bor nu i en liten, enkel stuga intill butiken, men har börjat renovera den lägenhet som finns uppe på butiksvinden. Och som det ofta blir med renoveringar blev det ett lite större projekt än väntat, för Mia och Tor-Björn beslöt att blåsa ut allt och renovera från grunden.

– Jag har sagt att jag skriver mig på Hitis sen när lägenheten är klar, lite som en muta, ler Mia.

Tor-Björn Holmström.
Tor-Björn Holmström är mer eller mindre uppvuxen i butiken i Hitis. Foto: Pia Prost

Hitis kommun sammanslogs år 1969 med Dragsfjärds kommun, som i sin tur kom att ingå i den nya kommunen Kimitoön 2009. I slutet av 60-talet fanns det ännu fem butiker på Hitis- och Rosalalanden, räknar Tor-Björn, de två öarna som är sammanbundna med en bro. Vid sammanslagningen bodde det ungefär 700 personer i Hitis kommun, som även inkluderade den omgivande arkipelagen. Antalet öbor inom dagens Kimitoön uppgår till ungefär 350 personer.

– Men så har vi ju massor av evighetssommargäster och turister, konstaterar Mia, här bor tusentals människor runt omkring på öarna under sommarmånaderna. Det är den här fluktuationen som man måste ha en förståelse för om man ska driva en affär i skärgården. Mest utmanande är att få in rätt beställningar under året. Vintertid ska det finnas ett ordentligt utbud men inte för mycket av något. Sommartid ska man ta in betydligt mer men inte så mycket så att kylutrymmena tar slut. På vintern går det egentligen inte åt några vegetariska produkter alls, på sommaren massor. Vintertid har vi en kund som köper havremjölk, på sommaren måste vi ta in sex olika sorter. Att förutse de här svängarna lär man sig med tiden.

 

Denna sommar kommer även sommarrestaurangen Backom att höra till parets verksamhet.

– Det är vår jätteduktiga kock Annika Grönroos som är ansvarig för maten i restaurangen på sommaren, då har vi ingen lunchservering här i butiken.

Mia har just börjat jobba på arbetslistorna för både butiken och restaurangen för sommaren och uppskattar att de behöver anställa 12–13 personer. Då räknar hon inte med sig själv och Tor-Björn, som hon kallar för allmänna slavar.

– Vi hör till de butiker som får bybutiksstöd och det är nog ett välkommet tillägg. Vi måste ju öka på personalen ganska märkbart just från början av juni, trots att den egentliga anstormningen börjar först vid midsommar. Men vi är glada för att vi hittills hittat personal härifrån skärgården, endera så att de bor här eller har rötterna härifrån och tillbringar somrarna på Hitis-Rosala. Men i år kan det behövas ännu mer personal – Backas har tidigare haft stängt på söndag och måndag, men i år ska vi försöka hålla öppet varje dag under högsäsong.

Stöd för bybutiker

Stöd beviljas bybutiker som är verksamma året runt. Ett villkor för erhållande av stöd är att butikens avstånd till närmaste andra dagligvaruhandel är minst 7,5 kilometer eller att butiken i övrigt är svårtillgänglig. Stödet beviljas av Livsmedelsverket. En butik kan få ett stöd på högst 15 000 euro per år. Köpmannen kan använda bybutiksstödet exempelvis till att upprätthålla och bredda butikens urval av tjänster.

Pia Prost.

 

 

 

 

Artikelförfattaren Pia Prost arbetar som redaktör och projektledare på Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi, bor i Pargas och tillbringar somrarna på Andra sjön utanför Nykarleby.

Artikeln är publicerad i Tidskriften Skärgård 2/2025. Klicka här för att komma tillbaka till Tidskriften Skärgårds artiklar!