15.5.2025
Har du funderat på hur många grejer du har i ditt hem, hur du använder dem och vad du egentligen behöver?
Idag omges vi av saker och uppmanas också hela tiden köpa nytt och mera. Men i en värld där vi använder upp jordens naturresurser snabbare än vad de kan återskapas så är det en brinnande aktuell fråga att fundera kring sin konsumtion.
Samtidigt vet vi att väldigt många unga lider av klimatångest och en känsla av hjälplöshet inför klimatförändringen. Så hur kan skolan undervisa om detta ämne som är så viktigt men också väcker mycket, ofta negativa, känslor?
Ett begrepp som har börjat användas just för att prata om hållbar utveckling i mer positiva ordalag är ”ekologiskt handavtryck”. I ditt ekologiska handavtryck ryms allt det lilla du gör för en hållbar utveckling i vardagen. Valde du kanske att inte ta en fruktpåse i plast till bananerna du köpte i butiken fastän du vanligtvis brukar göra det? Valde du att köpa någonting begagnat i stället för någonting nytt? Eller kanske du har börjat cykla till jobbet nu på våren i stället för att ta bilen? Fint, du har gjort ditt ekologiska handavtryck större!
Inom fortbildningen OMG-resursen besökte jag elever och lärare i årskurs 6 i Oxhamns skola, Jakobstad, för att prata om just detta tema. Efter en introduktion om behov och begär fick alla elever skriva ner några små saker som klassen eller skolan har gjort för att bli mer hållbar, såväl ekologiskt som socialt.

Några exempel på saker eleverna gjort för att klassen och skolan ska vara mer hållbar.
Efter den inledande lektionen kan klasserna jobba vidare med temat ekologiskt handavtryck. Elevernas handavtryck hängs upp synligt i klassrummet eller korridoren. Varje gång eleverna gjort någonting mer som bidrar till att göra det ekologiska handavtrycket större får de klippa ut en ny hand och skriva ner sin handling på den. Alla kan då följa med och se hur våra små goda gärningar tillsammans faktiskt blir någonting stort. Genom att sätta fokus på saker som görs snarare än saker vi borde avstå från så blir också projektet mer konkret och ger eleverna mer handlingskraft. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra någonting.
Anmälan till höstens omgång av fortbildningen OMG-resursen är nu öppen! Om du är lärare och skulle vilja ha hjälp eller ny inspiration för att jobba med ett temaområde inom omgivningsläran är denna fortbildning just för dig. Läs mer om OMG-resursen på Skolresurs sidor.