Anläggnings- och systemteknik – forskning och forskare

De centrala forskningsområdena vid Laboratoriet för anläggnings- och systemteknik är process- och produktionsoptimering samt miljö- och energiteknik.

Forskningen i området process- och produktionsoptimering är inriktad på att utveckla numeriska metoder och modeller för att lösa icke-linjära, diskreta optimeringsproblem. Tillämpningar inom process- och produktionsplanering i pappers-, pappersförädlings-, metall-, livsmedels- och läkemedelsindustrin har varit av speciellt intresse. Inom området verkar en tvärvetenskaplig forskargrupp – OSE-gruppen, som utsetts till spetsforskningsenhet vid Åbo Akademi för åren 2010-2014.

I miljövårdsteknik forskar man bl.a. i metoder för rökgasavsvavling genom sorbentinjektion direkt i rökgaskanalen och metoder för våt avsvavling.

Inom energitekniken fokuserar forskningen på förgasning av biomassa i superkritiskt vatten (SCWG) och torkningsteknik .

Forskningspersonal

E-post: fornamn.efternamn@abo.fi

Anders Brink, professor i processteknik

Tapio Westerlund, professor emeritus i anläggningsteknik