Hans-Erik Krokfors:In english

Hemmanet Korpilainen i Korplax by i Karleby

 

Tillsammans med hemmanen Huhta, Präst och Vitick torde hemmanet Korpilainen ha hört till de älsta i Korplax. Det hävdas att bynamnet Korplax (Korpilahti) skulle vara en avledning av hemmansnamnet Korpilainen. Korplax är en by som ligger nordost om (Gamla-) Karleby norr om ån (Perho/Vetil/Rödsö å) och gränsar till Kelviå. Den bebyggelse som hemmanen representerade synes ha uppkommit på 1400-talet, om ej ännu tidigare. På storskifteskartorna från 1776 låg "Korpilain" gård nära intill och söder om Heickilä gård. Vid storskiftet i under förra hälften av 1800-talet uppgick hemmanet i grannhemmanen Vitick och Heickilä.

Hemmanet Hauhtonen som låg invid Vitick vid allmänna vägen, upptas i husboneförteckningen från 1547 - men anges tidvis (1635, 16961742) vara öde (1729, Erik Witick (d.ä.) "brukar slå hö").

Under 1400- och 1500-talen skilde Korplaxfjärden åt bosättningen kring Witick-Korpilainen-Huhta och Räbb-Kauko (Nedre Korplax). Mot slutet av 1500-talet och under början av 1600-talet var Korplax en mer vidsträkt by än i våra dagar. Alla nybyggen som anlades i Peldokorpi och Rita byar i Lochteå och Jolkka i Nedervetil, räknades dit. Under slutet av 1500-talet hade en intensiv nybyggarverksamhet ägt rum i ödemarkerna sydost om Korplax (Övre Korplax) och i Peldokorpi. I skattelängderna från 1598 antecknas 15 ordinarie bönder i Korplax by. År 1605 upptogs hela 24 bönder, men av dessa betecknades 8 hemman vara öde. Av de 24 hemmanen var 12 i så svagt skick, att de saknade kor, eller riktigare, att de ej förmådde betala komålssmör, 11 hemman förmådde ej betala näbbskattsmör och hela 6 hemman förmådde ej ens betala jordskatten, ty för dessa saknas uppgifter om spannlandstal. När boskapspenning infördes år 1622, uppgjordes listor över husdjuren. I en för året 1641 uppgjord lista, uppges Anders Mickelsson Korpilainen, förutom andra husdjur, ha haft två oxar, medan 31 bönder i Karleby endast hade en oxe var.

Den första med säkerhet kända innehavaren av Korpilainen hemman var Anders Andersson, upptagen i räkenskaperna i över 60 år (1548, 1557 - 1611). Det är troligt att hans företrädare hette Olof Olofsson, men för åren 1548 och 1558 finns såväl Olof Olofsson som Anders Andersson nämnda. År 1608 benämndes innehavaren Anders "Kårpilain" medan han i de samtida kyrkliga räkenskaperna benämnes Anders Andersson, såsom tidigare.

I Korplaxbäcken hade Olof Mickelsson (Huhta), Erik Henriksson (Heikkilä), Anders Andersson (Korpilain) och Per Persson (Präst) varsin liten bäckkvarn och betalade för detta 2 öre per man i kvarnskatt åren 1568- 1571.

Anders Mickelsson (Korpilainen), som troligen var född år 1578 eftersom han år 1637 uppges vara 59 år och hans son Erik Andersson (Korpilainen) 42 år (följdaktligan född år 1595), upptas som innehavare av hemmanet åren 1619-74 (55 år). För perioden 1611 - 1619 omnämns ingen speciell innehavare, men det är inte endast möjligt utan till och med troligt, att Anders Mickelssons far, Mickel, hade övertagit hemmanet, antingen som arvinge (Andersson?) eller måg. Efter Anders Mickelsson och Erik Andersson (1619-74) omnämnes Lukas Matson (1679), Johan Lukasson (1695-96), Mats (1713), Mats Matsson (1724-26), en ung flicka vid namn Lisa (1728-30) och återigen en Mats (1737-42), som innehavare av hemmanet.

Lukas Matson (Korpilainen) var driven i smideskonst. Han antas av Lars Back (Se Karleby sockens historia II, s. 467) vara den Lukas Matson som, bland de arbeten som utfördes för sockenkyrkan 1649 - 82, gjorde en gräfta, en ny yxa, samt stålsatte två gamla yxor till kyrkan. Sonen Johan Lukasson (Korpilainen) skulle då vara den som förestod hemmanet åtminstone till år 1696. (Hans hustru hette Brita Larsdotter (f. 1664, d. 6.11.1733) och var från granngården Heikkilä. Det var troligtvis deras dotter Lisa Johansdr (f. ca 1695, d. 11.09.1737) som var den "unga flickan" som förestod hemmanet 1727-30. Se nedan)

 

I Karlebytrakten uppstod under 1500-talet en handelsplats, där borgare från andra orter samt köpmän ända från Karelen samlades. Handelsbönderna i Karlebytrakten nöjde sig likväl inte enbart med passiv handel på hemorten, utan företog även själva handelsresor såväl söderut och västerut som norrut. År 1550 påträffar man åtminstone 3 av Karleby sockens handelsbönder i Kemi, d.v.s. Erik Smed från Kvikant, Olav Smed från Korplax samt en bråtöbo från Kronoby.

Efter klubbekriget (1570-95) kvarlämnades trupper i Österbotten som skulle underhållas av allmogen. Även krigen och utskrivningar av drängar och bondesöner till krigstjänst fortsatte. År 1611 utskrevs 35 knektar enligt Örebros beslut i storsocknen Karleby. Samma år utskrevs ytterligare 41 man av vilka 14 var från nuvarande Karleby. År 1612 uttogs igen 34 nya knektar. Av dessa var nio från Karleby, men det kom säkert några från Rödsö och Korplax också, emedan det säges, att från Rodsal (Ruotsalo) fjärding utskrevs 12 knektar, men namnen utelämnades emedan fjärdingsmannen inte var till städes.

Under hertig Karls tid började man med ett nytt avlöningssystem med skattefrihet för hemman som höll en soldat. Så erhöll t.ex. vaktmästare Nils Jönssons hustru Valborg Henriksdotter 1602 frihet för alla årliga utlagor på Prest hemman i Korplax, medan mannen var i fält.

I februari 1637 hölls mönstring i socknen på män från 15 till 60 år. En rote-indelning börjande från männen i Djupsund upprättades så, att var tionde utskrevs till soldat. Systemet med rotar och städsel utvecklades allt mer under 1600-talet. När det ständiga knekthållet infördes 1733 delades hemmanen i Karleby i likvärdiga rotar, som skulle ställa ett torp till soldatens förfogande. Korpilainen bildade tillsammans med Lillkåla och Tylli hemman en rote (nr 13), vars torp låg på Träsk allmänning, troligtvis i Kaustar. Torpet boboddes (1750) av soldaten och timmermannen Anders Enmark från Fredrikshamn, 21 år och ogift, och senare av en soldat Nyman. Ännu efter 1733 gav bönderna i tur och ordning vid utskrivningen en soldat och den som blev i tur anställde en dräng som sedan utskrevs som soldat för roten. Soldatutskrivningarna var en tung börda för bönderna. Mången måste gå från sitt hemman och lämna det öde.

 

Österbottens handel var i början av 1600-talet så pass livligt, att regeringen ansåg det förenligt med sin egen fördel att ingripa vid dess ordnande. Man började grunda städer för att bättre kunna övervaka den och dra nytta av strängare tullövervakning. Åren 1605 och 1606 grundades Vasa och Uleåborg till handelscentra i omliggande nejder. 1620 grundades Nykarleby och Gamlakarleby för att tillfredsställa mellersta Österbottens varubehov. (Jakobstad grundades år 1653). Gamlakarleby var en av de städer Gustav II Adolf anlade, på initiativ av Karleby sockenbor, för att förebygga bondehandeln. Grundläggningsbrevet för "Gamble Carleby" utfärdades 7.9.1620 av den då 25-åriga Gustav II Adolf och anlades på Ristrand och Kvikant byars marker.

Stadens tidigaste invånare var nästan mangrant inflyttade landsbor. Bland de första rådmännen i staden kan vi bl.a. finna en Lukas Mattson (1626 - 31), en Matts Lucasson (1645 - 50, gift med Beata Sigfridsdotter) och en Eric Olofsson Prest (1649).

Staden blev en s.k. uppstad med rätt att handla endast på Stockholm och Åbo (stapelstäder). Inom landet hade emellertid varje stad sitt handelsområde, vilket för Gamlakarleby utgjordes, förutom av socknarna Karleby och Kronoby, av socknarna norr om Karleby d.v.s. Pyhäjoki, Kalajoki och Lochteå. Strandvägen norrut gick via Ventus - Linnusperä - Kaustar (gästgiveri) - Jubbil - Gunnars - Kalluoto - Rajaluoto - över Kauko bro, - Räbb - Lövbacka, - förbi vägskälet till gårdarna i Korplax invid Vitick gård (gästgiveri), - via Kelviå - Peitso och Lohteå till Kalajoki och därifrån vidare norrut mot Brahestad. Handelsbönderna norrifrån, liksom kelviå- och korplaxborna, färdades således över Kauko bro, runt Palofjärden och via Kaustar, när de skulle in till "stan". Den bro som ledde över "sundet" i Gamla Karleby var en fortsättning på infartsvägarna från Ventus och Kaustar (genom Närvilä). En annan infartsväg gick via kyrkbacken (runt Kaustarviken). "Kaffevägen" från Ventus till Heinola byggdes först på 1700talet. Sommar- och menförestider användes allmänna landsvägen.

Vintertid färdades man längs vattenvägarna över isen. Först på 1700-talet började man i Karleby ordna snöplogning på allmän bekostnad.

Den allmänna landsvägsbron över Vetil å har i flera hundra år gått över från Rajaluoto (Rajlot) i Vitsar till Kauko i Korplax. År 1559 hade man en färja där och någon tid därefter byggdes en bro. Åtminstone år 1661 fanns det i socknen hängbroar som skulle repareras. Kauko hängbro var inte den ända, ty år 1679 ålades kelviåborna, fastän de i övrigt skötte sina vägar själva, att hjälpa till med underhållet av hängbroarna i Karleby, emedan där fanns många och större än i Kelviå.

Läget vid allmänna landsvägen, Kaulo bro och staden Gamlakarleby med dess hantverkare och hamn hade med säkerhet stor betydelse även för hemmanen i Korplax. Under de krigsfyllda och oroliga åren på 1700- och 1800-talen, då förutom missväxt, skattepålagor och soldatutskrivningar tungt belastade hemmanen, utarmades dessa av det påtvingade underhållet av de nästan ständigt närvarande ryska eller svenska soldaterna. Men närheten till allmänna landsvägen var inte bara förbunden med bedrövelser. Som den transportled för handelsbönder och andra resande som den utgjorde var den samtidigt en förbindelselänk till den omkringliggande bygden. Speciellt Kauko bro, där ungdomarna från de närliggande byarna samlades för att på lediga stunder träffa sina vänner, leka och titta på förbipasserande foror, hade med all säkerhet en stor social betydelse för sammanhållningen och släktskapen i bygden. Islossningen var sådana tillfällen då socknens män samlades för att hålla vakt vid bron. Att ungdomar och halvvuxna pojkar samtidigt drogs dit, så att det blev ett slags "folkfest", kan man ta för givet.

Närheten till de finskspråkiga socknarna gjorde att man på Korpilainen, liksom i gårdarna runt omkrig, uttryckte sig obehindrat på båda språken. Några av flickorna från Korpilainen gifte sig till de finskspråkiga socknarna Lochteå och Kalajoki, andra till svenskspråkiga hemman i Karleby och Kronoby.

 

 

Tiden för Stora nordiska kriget och Stora ofreden (1700 - 1721)

Åren 1695-97 drabbades hela landet av svår missväxt från vilken folket knappt hann repa sig före Stora nordiska kriget (1700, Karl XII) bröt ut. Fastän själva kriget ända till 1708 fördes rätt avlägset, medförde krigsförklaringarna genast aktiviteter på värvningsfronten vilka även satte sina spår i Karlebynejden. Efter nederlaget i Poltava 1709 behövdes nya trupper till Karelen. Från Karleby och söderut utkommenderades man ur huset för granskning i Ilmola 1710 till Viborgs försvar. Emellertid hade man ej ombesörjt mat och hästar, så av kapten Henrik Fabers utvalda 4200 man återstod vid ankomsten till Peltis (Pertti) vid Kymmene älv endast några hundra man. Såväl befäl som manskap hade rymt.

Under hösten 1710 drabbades Karlebynejden av pest. En stor del av invånarna dog då. T.ex. bonden Mats Puntus i Palo med allt sitt husfolk avled i pesten, förutom 12-årige sonen Mats som omhändertogs av Isak Danielsson Vester i Rödsö. Trots barndödlighet förefaller familjen på Korpelainen ha klarat sig undan pesten den här gången.

Efter svenskarnas nederlag vid Pälkäne i oktober 1713 och i Napo i Storkyro i februari 1714, fortsatte de ryska huvudtrupperna till Vasa, medan en mindre rysk förtrupp nådde fram till Jakobstad, som de brände. De besegrade svenska trupperna retirerade och tog utan någon ordning hästar och proviant under sin flykt mot Brahestad. Borgare och ämbetsmän lämnade nu sina hem och bönder i kustsocknarna flydde ut i skären eller till bastur och lador i skogsmarkerna. Eftersom sommaren 1714 var lugn, återvände många. I september 1714 ryckte ryssarna med galärer mot Vasa och 10-12000 man kom landvägen. De svenska trupperna drog sig undan norrut, följd av invånarna med kärror lastade med barn och vägkost. En mindre strid utkämpades i Karleby vid Kauko bro under ledning av ryttmästare Stigman.

Som hämdaktioner mot en aktiv partigängarverksamhet tog ryssarna bl.a. fast en beväpnad bonde i Kelviå, plågade honom illa och upphängde honom sedan till varnagel i Måttis grind i Närvilä. De ryska soldaterna fick nu befälets tillstånd att plundra och röva. De slog genast ihjäl åldringar för att sätta skräck i folket. Andra plågades till döds eller pinades på olika sätt för att berätta om undangömda ägodelar. Kosackerna gick rövande, dräpande, pinande och brännande fram längs hela kusten ända till Uleåborg. Mellan åren 1714-20 bortsläpades människor i tusental från Österbotten som fångar till Ryssland. I Karleby uttog ryssarna dragonhästar, men de erbjudna hästarna kasserades utom Mats Korpilainens häst vilken uttogs för Hongas mantal. I stället för de kasserade hästarna erlades pengar. År 1724 tillerkändes Mats Korpilainen tillika med de 12 övriga mantalen 2 karoliner för varje mantal, d.v.s. 24 karoliner, som ersättning. De ryska dragonerna låg sedan över vintern 1714 vid Gamlakarleby för att under sommaren 1715 dra sig söderut mot Vasa. I augusti 1715 ryckte 8000 dragoner och 5000 kosacker norrut och lägrade sig i Gamlakarleby och på prästgårdens åkrar i Karleby, där de stannade under vintrarna åren 1716 - 21 för att under vårarna dra sig söderut till Vasa-trakten.

De ständiga ryska marscherna utarmade allmogen obeskrivligt i norra och mellersta Österbotten. De gårdar som var belägna vid allmänna kustvägen var speciellt illa utsatta under stora ofreden. Johan Kauko i Korplax som hade begett sig på flykt 1714 och som sedan hade tjänat som svensk soldat i fyra år, fann vid hemkomsten hemmanet totalt plundrat så till hus som annat. Även Gabriel Heickilä i Korplax hade varit på flykt och vid sin återkomst anförde han, att på hans gård hade 6-700 man tidvis haft sitt tillhåll. Ett så stort antal män hade knappast hållit till endast på Heickilä, utan hemsökte med säkerhet även Korpelainen och de andra granngårdarna.

De kvarvarande kvinnorna hade det besvärligt under stora ofreden. Vid vintertinget 1718 anklagades några tiotal kvinnor för olovlig beblandelse med ryska soldater. En del förklarade att de hade blivit våldtagna. En mor och en dotter berättade att de blott hade lagat mat åt ryssarna och tvättat deras kläder.

Efter freden i Nystad (30 augusti 1721) återstod ännu det ryska återtågets påfrestningar för allmogen, vilken som alltid annars skulle leverera foder för ryssarnas egna hästar och ännu en gång ställa skjutshästar till förfogande för den återtågande armen. Under ofredsåren blev trakterna så barskrapade på hästar, att t.o.m. skjutsarna ställvis måste skötas med oxar.

Att anteckningarna i kyrkoböcker och räkenskaper för denna tid är bristfälliga, måste ses mot den här bakgrunden. Många av kyrkans och socknens ämbetsmän hade flytt och endel återkom aldrig. På Karlö t.ex., dit många tagit sin tillflykt, landsteg ryssarna 1714 och slog ihjäl männen, bl.a. häradshövdig Anders Mathesius och sonen, rådmannen och f.d. länsmannen Henrik Mathesius, vilka innehade Vidnäs och Huhta hemman.

Det ovannämnda tyder på, att de under den relativt korta tidsperioden mellan åren 1713-1742 nämnda "Matsarna" som innehavare av hemmanet Korpilainen, alla skulle kunna vara en och samma person, samt identisk med den år 1685 födda och år 1770 (vid 85 års ålder) avlidne Mats Matsson Korpilainen. Men vem var den unga flickan Lisa som stod för hemmanet åren 1728-30?

Mats Mattson Korpilainen föddes som nämnts år 1685. Att han var bonde på Korpilainen råder det ingen tvekan om. Vilken "Mats" som var hans far kan man däremot endast gissa sig till. Han kom som måg till Korpilainen, gift (första gången) med den ett år yngre Brita Andersdotter (Korpilainen, f. 1686, d. 15.04.1755 av bröstverk 69 år gammal). När detta äktenskap ingicks är inte nämt. Mats förstfödda, dottern Anna, föddes i september 1711. Härav kan man sluta sig till, att äktenskapet skulle ha ingåtts någon gång 1710-11. Sju år senare, i augusti 1718, (se ovan om stora ofreden) anges nästa barn, sonen Mats, vara född. De därpå följande barnen föddes i en ungefärlig takt om ett vartannat år. Sammanlagt föddes 5 pojkar och 6 flickor, varav dock 4 (en pojke och tre flickor) dog vid späd ålder. Att tiden för födelsen inte anges mer exakt än med månad och år, eller de avlidna barnens dödsdag inte anges (däremot begravningsdagen), hänger troligtvis samman med försök att få ordning på "folkbokföringen" i församlingen efter stora ofreden. Då registrerades vad som hänt under ofredsåren på basen av minnet och föräldrarnas uppgifter.

Den äldsta dottern, Anna, (Mattsdotter) gifte sig 12.11.1733 med bonden Matts Eriksson Witick. Efter bröderna Michel (aug. 1720) och Anders (juli 1721) föddes den 14.4.1725 dottern Elisabet (En dotter Maria hade fötts i februari 1723, men hon dog och begravdes 26.7.1724). Vid 22 års ålder gifte Elisabet (Massdotter) sig (21.9.1747) med drängen Anders Andersson. Två år tidigare (18.10.1745) hade brodern Michel Mattson (Korpilainen) hemfört Elisabet Andersdotter Vässi, (dotter till Anders Andersson Vässi och Brita Christophersdotter) som brud. Den älsta brodern i skaran, Matts Mattson (Korpilainen), hade tydligen vid det laget som måg flyttat över till granngården på Heickilä. Dottern Carin (f. 13.3.1728) gifte sig till Kivilös i Pedersöre.

Eric (f. 16.8.1731) gifte sig 1786 med Maria Mickelsdotter Hauhtonen (dotter till Mickel Eriksson Hauhtonen och Brita Jakobsdotter Huhtala) och var hemmamåg på Hauhtonen till 1796. Fadern Matti ingick ännu vid en ålder av 75 år sitt andra äktenskap julannandag 1760 med Maria (Larsdotter, piga på Högbacka), som då var 39 år (och jämngammal med sonen Anders. Hon dog 1.11.1783, av vattusot, och var då 62 år gammal).

Just före stora ofreden ålades Witick, att inrätta gästgiveri på sin gård i Korplax vid allmänna landsvägen. Under tiden efter stora ofreden skötte gästgivarna ensamma om skjutsningarna, men 1728 begärde de skjutshästar av allmogen. Man ansåg, att grannarna kunde hjälpa till med skjutsningen, varpå dessa klagade över att de erhöll blott halva skjutslegan mot vad gästgivaren fick. Därför beslöt man att ge 1 dr kmt av varje rök till krono- och friskjutsar så att de grannar som skjutsade skulle få full betalning. Gästgivare Erik Mattsson (d.ä.) Witick, som under sitt hemman ägde ringa höbol, kunde inte underhålla flera än en häst (påbudet var, att de skulle hålla sig med fem hästar) för skjutsar, emedan tre hästar behövdes för hemmansbruket och postföringen. Därför skulle tio grannhemman i Vitsar och Korplax svara för att det ständigt fanns två hästar till hands. Länsmannen skulle varje söndag utlysa vilka bönder som veckan därpå skulle underhålla skjutsen på gästgivargårdarna. Efter 1733 kom Anna Witick (f. Korpilainen) att verka som värdinna på Vitick. Matts och hennes son, Erik Mattson Lillkotkama-Witick, verkade en tid som gästgivare tills han 1767 gifte sig med Anna Mattsdotter till Lillkotkama i Övre Korplax och blev bonde där.Från år 1723 fram till 1740-talet verkade fadern Matts Mattsson Korpilainen som nämndeman i häraden.

Efter stora ofreden var Gamlakarleby stad förstörd. Det var ont om kontanter och varor. Landshövdingen befallde 1724, att kaptenlöjtnant Carlunds fartyg, som låg i Kaustarviken, skulle undersökas. Rådman Sigfrid Bromerus, vicelänsman Thomas Laiberg, nämndemännen Mats Åsmus och Mats Korpilainen begav sig 27.8.1724 till fartyget för att granska om man vid landsköp hade förvärvat tjära och annat gods. Synemännen hindrades av en vakt, kornetten Jacob Erich att komma ombord. Kornetten hotade med yxa, järnstör och "handsijkar" och kapade sedan fästet. När nämndemännen lovade återkomma med lod och krut svarade kornetten att ombord fanns en bössa och två par pistoler. Det är tydligt att Carlund idkade olaglig handel och seglation.

Någon gång i slutet av 1750-talet eller början av 1760-talet övergick skötseln av hemmanet till sönerna Michel Mattsson (Korpilainen f. 1720) och Anders Mattsson (Korpilainen, f. 1721) som år 1763 delade upp det mellan sig.46 Äldsta sonen, Matts Mattsson (Korpilainen, f. 1718) var då bonde på granngården Heickilä. Att han, i överensstämmelse med tidens sed, antog (gavs!) gårdsnamnet som "släktnamn" (och kallades Matts Mattsson Heickilä, se nedan), är helt naturligt.

Under bröderna Michels och Anders förvaltning (med den åldrande fadern Mattis överinseende) följde nu, trots - eller kanske just tack vare - klyvningen, en aktiv tid på Korpilainen. I Korplaxbäcken ovanför gårdstomten hade Korpilainen hemman sin lilla kvarn. År 1763 hade bröderna löst ut en medägare med 60 dr smt. Under åren 1786-1855 erlades 8 sk. 3 rst i skatt för kvarnen d.v.s. lika mycket som Huhta och Präst erlade för sin samägda kvarn. Samma år, d.v.s. 1763, anhöll Michel och Anders (Korpilainen), tillsammans med brodern Mats Heikkilä (se ovan), och grannarna Johan Präst och Jakob Huhta om att med ett 1/16 mil långt dike från Keldingsträsk till Korplaxbäcken få utdika träsket, som var 1/16 mil långt, 1/32 mil brett, 1 1/2 alnar djupt vid stränderna och 3-4 alnar på mitten. De ävjiga stränderna var farliga för boskapen, som gick på mulbete runt träsket och ofta omkom i dyn. Med dåtida mått sett kan utdikningsföretaget betecknas som stort. Ytterligare fyra bönder önskade ta del, men avvisades av de andra. Landshövdingen skulle avgöra frågan.

Huruvida nio eller fem bönder uttorkade träsket är oklart, men arbetet var sluffört och hade börjat ge utdelning 1777. Emedan Johan Präst ensam hade bärgat hö på de bördigaste ställena runt träsket, fastän flera i byn gemensamt hade dikat, kallades Präst till tinget vintern 1777. Bönderna gjorde en verenskommelse, att höbärgningen hädanefter skulle ske med hopslåtter tillsvidare, eftersom var och en hade lagt ned lika mycket arbete. År 1765 ville Michel och Anders Korpilainen uppodla Pinokärr, 1/8 mil sydost om deras hemman. Anders Heikkilä och Jakob Huhta menade, att intagan inkräktade på mulbetet, men syningsmännen påvisade, att stället var så sumpigt att om boskapen strövade dit, kunde den drunkna. En utdikning och uppröjning var till gagn för byn. - Mats och Johan Huhta gavs i sin tur 1782 rätt att till soldatäng få uttorka och uppodla ett kärr mellan Paskasuomossen och sockenrån mot Kelviå.

Förutom att hemmanet hade delats mellan bröderna och odlingsarealen således blivit mindre per hemman, fanns det andra, rent skattetekniska skäl för upptagningen av nyodlingar. Medan bönderna tidigare hade fruktat för skattehöjning om de tog upp nyodlingar, utlovades 1718 hela 50 års skattefrihet för den som gjorde kärr till åker och äng. År 1740 utkom en förordning som stadgade, att bönderna och deras direkta arvingar skulle vara fria från skatt på de nyodlingar och förbättringar, vilka de gjorde på mossar, kärr och annan onyttig mark.

Michel hade 1745 gift sig med Elisabet Andersdotter Vässi, som födde honom 17 barn, varav dock 7 (fem flickor och två pojkar) dog redan vid späd ålder. Två barn dog "av hosta" (lungsot) 1773 Matts, 26 år, Magdalena 15 år). En tredje dotter, Carin, var 27 år då hon 1792 dog i lungsot. Två av barnen uppges ha dött "av koppor" (Anna, 2 år 1756 och Anna, 5 mån. 1770).

Av de 7 återstående barnen gifte sig älsta dottern Brita (11.6.1769, 23 år gammal) med den ett år äldre Hans Andersson Gunnars som var landbonde på Erkkilä i Lochteå. Efter dennes död (1776 av frossa) gifte hon sig till Kronoby med den 15 år äldre änklingen Jacob Olofsson Sunde. Sonen Anders (f. 5.10.1751) som efter den sjuklige brodern Matts död 1773 var älsta son, övertog så småningom hemmanet efter fadern. Sonen Michel (f. 7.7.1755) blev bonde på Skriko i Nedervetil. Sönerna Erics, (f. 1756), Johannes' (f. 1759) och Abrahams, (f. 1767) liksom dottern Marias (f. 1761) öden är inte kända.

Utan större militärt motstånd besatte ryssarna hela Finland hösten 1742 då den s.k. "lilla ofreden" började. I Gamlakarleby stad inkvarterades 30 soldater, men tidtals fanns också många ryttare eller husarer i staden med omnejd. Bonden Anders (Mattsson) Vesse i Vitsar (Michels svärfar, se nedan) fick ofta tjäna som tolk i staden, för vilket besvär han senare erhöll ett understöd av varje rök. Förutom att alla infarterna till staden bevakades synes allmänna landsvägen och Kauto bro ha hållits under uppsikt.

Eftersom Kauko träbro var 250 alnar (130 m) och krävde mycket virke och underhåll, ville man på allt sätt skydda den mot vårfloden. Ån är ännu i våra dagar känd för sina rika vårflöden. Därför hade man ordnat med vakthållning. Enligt en stämning 1755 angav brofogden Anders Mickelsson (Gross) ett antal bönder från Såka, Kaustar, Palo, Kirilax, Linnusperä och Storby för att de på kallelse vid islossningen inte hade kommit för att bevaka Kauko bro. Att bönderna i Vitsar, Rödsö och Korplax brukade delta i vakthållningen förefaller naturligt. Fastän man höll vakt, gick bron sönder år 1763. Brounderhållet låg på socknen och såväl enskilda personer som byalag deltog i arbeten. År 1801, då Kauko stora träbro reparerades ordentligt, ålades t.ex. Rödsö, Korplax och en del av Vitsar att svara för fjärde brokistan samt öppningen mellan tredje och fjärde kistan (från söder räknat). En del av arbetet föll helt naturligt även på bröderna på Korpilainen och Heikkilä.

Det krig som började i juli 1788 mot Ryssland gick dåligt för svenskarna. Vid krigsutbrottet befann sig 900 man från Österbottens regemente på Sveaborg. Våren 1789 skickades de till Savolax där de framgångsrikt deltog i flera strider. I det stora hela kom Karleby lindrigt undan i detta krig. För timmermännen var det goda tider, ty både i staden och på Sveaborg byggdes många fartyg.

Michel Matson Korpilainen torde ha varit en händig man, ty han anges ha varit (skepps-) byggmästare då han 1777 (57 år gammal) gav "skänker till kyrkan". Anders vidare öden är okända. Han förblev troligtvis ogift till sin död. Ännu år 1797 var hemmanet självständigt, men år 1805 hade hans andel av hemmanet övertagits av systersonen Matts Mattsson Witick (d.ä., f. 1736, d. 1814, son till Mats Eriksson Witick och Anna Mattsdotter (f. Korpilainen) och dennes son, Johan Mattsson Witick som, efter broderns (Matts Mattson Witick d.y.) död 1807, var bonde på Witick.

År 1785 gifte sig Anders Michesson Korpilainen med Anna Abrahamsdotter Räbb, dotter till bonden Abraham Johansson Räbb och hans hustru Agneta Pährsdotter. Anders och Annas äktenskap välsignades med 7 barn, 2 pojkar och 5 flickor, varav två flickor, Brita och Sofia, dog vid späd ålder. Dottern Catharina ("Kajsa") var gift med Johan Mattsson Kauko-Witick, som var bonde på Kauko i Korplaxs. Ett år senare (1823) gifte sig hennes yngre syster Maria, med Anders Ericsson Räihä-Witick (f.1792) som, efter att ha varit hemmamåg på Korpilainen och landbonde på Kauko och Witick, blev bonde på Räihä. Den älsta sonen Michel Andersson Korpilainen, övertog husbondeskapet på Korpilainen efter fardern Anders, som dog i lungsot år 1804 (54 år gammal). Den yngsta sonen Anders Andersson (Korpilainen) blev bonde på Lillkåla. Änkan Anna gifte 1807 om sig med Eric Mattsson Storhånga (f. 1771) som också tidigare hade varit gift.

 

Drabbningarna vid Kauko bro 1808

Den nya soldatrotering som företagits 1803, hade lett till att de nya soldattorp som anlagts, togs i bruk 1807.

Efter en mönstring den 19 februari skulle rekryteringen ske i Vasa den 16 mars. Soldaterna från Karleby hann troligen blott till Jakobstad innan de mötte de retirerande svenska trupperna den 28 mars. På order av fältmarskalk M. Klingspor den 6 mars 1808 hade den svenska armens reträtt genom Österbotten börjat. Den 31 mars 1808 anlände han till Gamlakarleby där högkvarteret förlades. 1-4 april marscherade de tre svenska brigaderna norrut genom Karleby . Under tiden april - september var Gamlakarleby stad och Kauko bro turvis i händerna på svenska och ryska armen. I Korplax by hade ryssarna en framskjuten fältvakt och vid Kauko bro uppfördes befästningsverk och uppställdes batterier. Den 15 september 1808 utkämpades en häftig strid som inleddes med en ihållande rysk artillerield. Den svenska huvudarmen, som lät bränna alla broar från Oravais norrut, marscherade genom Gamlakarleby den 22 september kl 4 på morgonen. Vid Storby hade svenskarnas eftertrupper en uppehållande eldstrid medan den sakta retirerade till Kauko bro.

Försvarsanordningar sattes i skick och batterier uppställdes på norra sidan av ån och Kauko bro brändes när de sista svenska trupperna kommit över. Trupper sattes att bevaka ställningarna vid Kauko bro och längs älven. På Witick gästgivargård, i övriga delar av Korplax, i Peldokorpi, i Rodsal och Kelviå förlades de övriga svenska trupperna där de stannade till den 30 september. Ryssarna besatte Gamlakarleby stad, hamnen och byarna runt kyrkan samt Kronoby. I ett ihållande duggregn utkämpades smärre eldstrider 22-30 september vid Kauko bro.

Vid framkomsten till Korplax var den svenska armen i ett jämmerligt tillstånd. Förutom bristen på kläder var det stor brist på livsmedel. Åt allmogen i de närliggande gårdarna gavs säd och mjöl som bakades till bröd, men detta bröd räckte ej åt alla. Soldaterna fick ibland pengar i stället för livsmedel, men det var föga nytta med pengarna, när man vistades i ett av krig härjat och utmattat område. Efter stilleståndsavtalet i Lochteå den 30 september, drog sig svenskarna tillbaka från Kaulo bro och Korplax. Det ryska högkvarteret under befälhavaren F. W. Buxhövden var förlagt i Gamlakarleby. Därmed var Finland taget av ryssarna och den ryska tiden började för såväl Karleby sockens del som för hela Finland.

På initiativ av Buxhövden föranstaltades en beräkning av de skador som de kejserliga ryska trupperna åsamkat dem som bodde vid den allmänna landsvägen. Som skador skulle också räknas de rakvisitationer som gjorts av ryska militärer. I byarna Kvikant, Storby, Kallis, Linnusperä, Åivo, Närvilä, Kaustar och Vitsar uppgick skadorna till 18 917 rdr banco. I Såka, Kirilax, Rödsö och Korplax värderades skadorna till 13 600 rdr.

Liksom fadern Anders (1751-1804) hämtade även sonen Michel sin hustru från Räbb: år 1809 gifte han sig med Anna Mattsdotter Räbb, dottern till Matts Michelsson Räbb och Elisabet Ericsdotter. Modern Anna (f. Räbb) hade då (1807) gift om sig med änklingen Eric Mattson Storhånga (f. 1771). Då Michel och Anna hade varit gifta i 12 år, dog Michel (1821) vid 34 års ålder "av feber". Av deras 6 barn, alla söner, dog två vid späd ålder och en, Michel, vid 12 års ålder år 1828. Älsta sonen Anders Michelsson (f. 1810 och 11 år vid faderns död) blev bonde på granngården Heickilä. Den näst älsta sonen Mathias Michelsson (f. 1814 och 7 år) blev bonde på Hannila i Storby, och den yngsta sonen Jacob Michelsson (f. 1819, endast 2 år då fadern dog) flyttade våren 1854 till Kronoby, där han blev bonde på Krokfors i Påras by. Hemmanet Korpilainen uppgick i Heickilä, där modern Anna bodde som änka till sin död (1862, "av gikt").

Härmed var Korpilainen-hemmanets öde beseglat och en ny era tog vid.





	

Ättlingar till Matts Mattsson Korpilainen

 
1. Matts Mattsson Korpilainen- #1 född __-__-1685, måg/bonde på Korpilainen, gift (1)
Brita Andersdotter Korpilainen #2, född 12-04-1685, (dotter till Anders Korpilainen 
#6903 och Brita Lucasdotter Korpilainen #6904) död 14-04-1755, i Korplax, Karleby av 
bröstverk, gift (2) 26-12-1760, i Karleby, prästgården, Maria Larsdr Korpilainen 
Högbacka #41, född __-__-1721, (dotter till Lars Andersson Högbacka #34514) piga på 
Högbacka, död 01-11-1786, i Korplax, Karleby av vattusot.  Matts död 12-08-1770, i 
Korplax, Karleby av ålderdom.  ST 1731 /9: Nemnd Matts Kårpilainen var full då han 
ville intaga sin plats och blev avsatt. Brita: 1728: Arvsskifte efter nmd Matts 
Korpilainen fr Korplax by anhålles å dess hus tru Brita Andersdr:s vägnar efter 
hennes avlidne modersfader Lucas Mattsson em ellan nästnämndas avl. barns syskonens 
Annikas, Lisas och britas barn och arf samt Lucas son Johan, som är i livet.
				Barn till Brita Andersdotter Korpilainen:
		2.	i	Anna Matsd Laurila-Vitick #3 född __-09-1711.
		3.	ii	Matts Mattsson #4 född __-08-1718.
		4.	iii	Anders Mattsson #6 född __-07-1719.
		5.	iv	Mickel Mattsson #5 född __-08-1720.
			v	Brita Mattsdotter Korpilainen #5285 född 09-11-1721, på 
				Korpilainen i Korplax, död __-12-1733, begravd: 10-12-1733.  
				Faddrar vid dopet 12-11-1721 var bl.a. Daniel Ahla, hu 
				Margareta Jacd Carlbom, Mikael Mattsson Lillåivo, samt Matts 
				Witick med hustru.Begravningen 10-12-1733 anges i "dödas bok" 
				gälla Matts Korpilainens barn Matts, 10 år, 3 veckor ?! 
				(Daniel & Margareta fick en dotter Maria 13-01-1722).
			vi	Maria Mattsdotter Korpilainen #7 född 27-02-1723, i Korplax, 
				Karleby, död 26-07-1724.
			vii	Elsa Mattsdotter Korpilainen #8 född 31-03-1724, i Korplax, 
				Karleby, död __-07-1724, begravd: 02-08-1724.
		6.	viii	Elisabet Mattsd Gunnars #9 född 14-04-1725.
			ix	Johan Mattsson Korpilainen #10 född 19-01-1727, i Korplax, 
				Karleby, begravd: 10-09-1727.
		7.	x	Carin Mattsd Kivilös #11 född 13-03-1728.
			xi	Birgitta Mattsdotter Korpilainen #12 född 02-11-1729, i 
				Korplax, Karleby, begravd: 07-05-1730.
		8.	xii	Erik Mattsson #13 född 16-08-1731.

				Andra generationen      

2. Anna Matsd Laurila-Vitick Korpilainen #3 född __-09-1711, i Korplax, Karleby, gift 
(1) 12-11-1733, i Karleby, Matts Ericsson (d.ä.) Vitick #14, född __-11-1707, i 
Korplax, Karleby, (son till Erik Mattsson (d.ä.) Vitick #1293 och Margareta Johansdr 
g. Vitick #1294) ref: Vitick Tab.3-4, bonde på Vitick, död 04-12-1755, av bröstverk, 
gift (2) 06-05-1757, i Karleby, Sigfrid Olofsson Laurila #20, född __-__-1704, i 
Kalajoki, (son till Olof Olofsson Lauraeus #111764 och Anna Lauraeus Scheffer 
#111769) död 26-09-1774.  Anna död 25-01-1773, i Kalajoki "i hetsig feber".
				Barn till Matts Ericsson (d.ä.) Vitick:
		9.	i	Matts Mattsson #15 född 10-12-1734.
			ii	Ericus Mattsson Vitick #9338 född 25-11-1735, på Vitick i 
				Korplax.
			iii	Lisa Mattsdotter Vitick #9343 född 28-10-1737, på Vitick i 
				Korplax, död 13-09-1741.
		10.	iv	Erik Mattsson #16 född 01-11-1740.
			v	Maria Mattsdotter Vitick #9353 född 24-03-1745, på Vitick i 
				Korplax, död 27-4-1746.
			vi	Johannes Mattsson Vitick #9363 född 06-03-1747, på Vitick i 
				Korplax, död 30-08-1747.
			vii	Anna Mattsdotter Vitick #9366 född 11-02-1748, på Vitick i 
				Korplax, död 31-06-1748.
			viii	Brita Mattsdotter Vitick #17 född 28-09-1749, på Vitick i 
				Korplax, död 20-02-1751, i småmässling.
			ix	Johan Mattsson Vitick #18 född 18-12-1750, på Vitick i 
				Korplax, död 14-07-1751, i okänd sjukd.
			x	Brita Mattsdotter Vitick #19 född 14-12-1753, i Korplax, 
				Karleby, död 27-12-1753, i okänd sjukd.

3. Matts Mattsson Heikkilä-Korpilainen #4 född __-08-1718, i Korplax, Karleby, bonde 
på Heickilä, gift (1) 19-10-1744, i Karleby, Maria Gabrielsdotter Heikkilä #1869, 
född __-06-1721, (dotter till Gabriel Eriksson Heikkilä- #1813 och Maria Andersdr 
Heikkilä #6544) ref: JEN:tab.1, död 01-01-1762, i moderpass, gift (2) 27-03-1763, i 
Lochteå, Maria Mattsdr Heikkilä-Rahkola Vapolauri #1881, född __-__-1720, ref: 
JEN:tab.1, änka,  till Lochteå 1783.  Matts död 21-04-1774, i bröstsiuka.  GT 1749: 
Matts Heikkilä och svågern Gabriel Heikkilä delar hemmanet på hälft.
				Barn till Maria Gabrielsdotter Heikkilä:
		11.	i	Erik Mattsson #1870 född 24-04-1745.
			ii	Johannes Mattsson Heikkilä #9358 född 28-07-1746, på Heikkilä 
				i Korplax, död 28-06-1747.
		12.	iii	Brita Mattsdr #1871 född 07-01-1748.
			iv	Matts Mattsson Heikkilä #1872 född 07-02-1749, på Heikkilä i 
				Korplax, död 22-04-1751, i okänd barnsjukd.
			v	Elisabeth Mattsdotter Heikkilä #1893 född 20-05-1750, på 
				Heikkilä i Korplax, död 27-08-1750.
		13.	vi	Mickel Mattsson #1873 född 25-06-1751.
			vii	Maria Mattsdotter Heikkilä #1874 född 22-04-1753, på Heikkilä 
				i Korplax, ref: Boupp.714/1792, piga i staden, död 28-01-
				1792, ogift,  bfl 1770.
			viii	Catharina Mattsdr Heikkilä #1875 född 23-12-1754, i Korplax, 
				Karleby, ref: bp 08-10-1799, piga i staden, död 02-08-1799, 
				ogift,  bfl 1773.
			ix	Anna Mattsdotter Heikkilä #1876 född 05-05-1755, i Korplax, 
				Karleby, död 11-9-1764, i watusot.
		14.	x	Lisa Mattsdotter Harabacka #1877 född 18-01-1758.
		15.	xi	Magdalena Mattsdotter #1878 född 13-10-1760.

4. Anders Mattsson Korpilainen #6 född __-07-1719, i Korplax, Karleby, ref: Haals 
II:94, bonde på Korpilainen, gift (1) 18-10-1745, Lisa Johansd Korpilainen Hummer 
#1800, född 15-09-1726, i Karleby, Korplax, (dotter till Johan Mårtensson Rimmi-
Hummer-Humberg #1971 och Lisa Isaksdotter Rimmi-Hummer Puntus #1972) ref: Haals II 
94, död 05-12-1756, i bröstsjuka, gift (2) c:a 1757, Carin Gabrielsd Korpilainen 
Heikkilä #1811, född 23-11-1726, på Heikkilä i Korplax, (dotter till Gabriel Eriksson 
Heikkilä- #1813 och Maria Andersdr Heikkilä #6544) död 06-02-1809, av 
ålderdomssvaghet.  Anders död 08-03-1766, av styng.  Anges även vara född i mars 1719 
Lisa: alt. född 09-1728.
				Barn till Lisa Johansd Korpilainen Hummer:
			i	Johannes Andersson Korpilainen #6898 född 26-10-1746, i 
				Korplax, Karleby, död som barn.
			ii	Anders Andersson Korpilainen #6583 född 01-04-1747, i 
				Korplax, Karleby, död 14-08-1748.
		16.	iii	Erik Andersson #1801 född 12-01-1748.
			iv	Anders Andersson Korpilainen #1802 född 31-03-1749, i 
				Korplax, Karleby, död 06-04-1753, "i okänd barnsjukdom".
		17.	v	Maria Andersd Hielt #1806 född 25-08-1750.
		18.	vi	Elisabet Andersd Räbb #1803 född 15-03-1753.
			vii	Matts Andersson Korpilainen #1804 född 08-03-1754, i Korplax, 
				Karleby.  Enfaldig. Flyttat 1785.
			viii	Anna Andersd Korpilainen #1805 född 05-04-1755, i Korplax, 
				Karleby, död 25-05-1756, "i koppor".
				Barn till Carin Gabrielsd Korpilainen Heikkilä:
		19.	ix	Brita Andersd Widström #1807 född 06-02-1758.
			x	Carin Andersd Korpilainen #1808 född 22-08-1760, i Korplax, 
				Karleby, död 20-07-1763, "av hettsig sjukdom".
			xi	Johannes Andersson Korpilainen #1809 född 21-04-1763, i 
				Korplax, Karleby, död 09-05-1763, "av hosta".
			xii	Mickel Andersson Korpilainen #1810 född 05-09-1764, i 
				Korplax, Karleby.

5. Mickel Mattsson Korpilainen #5 född __-08-1720, i Korplax, Karleby, bonde, 
byggmästare, gift 18-10-1745, i Karleby, Elisabet Andersdr Korpilainen Vessi #23, 
född 28-04-1727, i Vitsar på Vessi, (dotter till Anders Mattsson Vessi #5287 och 
Brita Christoffersdr Vessi Honga #5288) död 26-11-1803, i Korplax på Korpilainen av 
ålderdom.  Mickel död 21-03-1803, av ålderdom.  Skeppsbyggmästare. Byggde jakten 
"Catharina" (längd:57 fot) för Jakob Ahlas rä kning år 1760, samt jakten "Fågeln" (51 
fot) för Cornelius Bloms räkning samma år. Fartygen byggdes på "Joxholmen". Björkman, 
Hj.:"Gamlakarleby stad och dess borgare i förgångna tider." Del II, bilaga II, s. 
viii. ÖB:s tryckeri 1916.
				Barn:         
		20.	i	Brita Mickelsd Sunde-Erkkilä #24 född 24-10-1746.
			ii	Matts Michelsson Korpilainen #25 född 15-09-1747, i Korplax, 
				Karleby, död 24-11-1773, i lungsot ogift.
			iii	Elisabet Michelsdotter Korpilainen #26 född 22-09-1748, i 
				Korplax, Karleby, död 22-03-1749.
			iv	Maria Mickelsdotter Korpilainen #6901 född 30-09-1749, i 
				Korplax, Karleby, död 17-12-1749.
			v	Mickel Mickelsson Korpilainen #6585 född 10-10-1750, på 
				Korpilainen i Korplax, död 20-11-1750.
		21.	vi	Anders Michelsson #27 född 05-10-1751.
			vii	Catharina Michelsdotter Korpilainen #28 född 03-04-1753, i 
				Korplax, Karleby, död 24-11-1753.
			viii	Johan Michelsson Korpilainen #29 född 26-03-1754, i Korplax, 
				Karleby, död 06-08-1755,  tvilling.  Upptas som "Anna och 
				Thomas" blad födda (SSS/F).
			ix	Anna Michelsdotter Korpilainen #30 född 26-03-1754, i 
				Korplax, Karleby, död 21-03-1756, "av koppor",  tvilling.
		22.	x	Mickel Mickelsson #31 född 07-05-1755.
		23.	xi	Erik Michelsson #32 född 13-09-1756.
			xii	Magdalena Michelsdotter Korpilainen #33 född 09-01-1758, i 
				Korplax, Karleby, död 08-11-1773, av hosta.
		24.	xiii	Johannes Michelsson #34 född 23-04-1759.
			xiv	Jakob Michelsson Korpilainen #35 född 12-11-1760, i Karleby, 
				Korplax, död 11-01-1761, av hosta.
			xv	Maria Michelsdr Stråka Korpilainen #36 född 31-12-1761, i 
				Karleby, Korplax, gift 11-05-1789, i Kronoby på Stråka, Johan 
				Johansson Stråka #6899, född 25-07-1766, i Kronoby, (son till 
				Johan Eriksson Stråka-Bagge #48581 och Lisa Carlsdr Bagge 
				Ventjärvi #48155) soldat i Kronoby.  Maria  till Kronoby, 
				Svinkrok 1788.
			xvi	Elisabet Michelsdotter Korpilainen #37 född 10-08-1763, i 
				Korplax, Karleby, död 15-08-1764.
			xvii	Carin Michelsdotter Korpilainen #38 född 23-03-1765, i 
				Korplax, Karleby, död 18-01-1792, i lungsot ogift.
		25.	xviii	Abraham Michelsson #39 född 05-12-1767.
			xix	Anna Michelsdotter Korpilainen #40 född 09-11-1769, i 
				Korplax, Karleby, död 24-04-1770, av koppor.
			xx	Margareta Mickelsdotter Korpilainen #6589 född __-02-1771, i 
				Korplax, Karleby, död 28-07-1771, "av hosta".

6. Elisabet Mattsd Gunnars Korpilainen #9 född 14-04-1725, i Karleby, Korplax, gift 
21-09-1747, i Karleby, Anders Andsson Kalvholm-Gunnars-Lillkåla #21, född __-__-1728, 
i Larsmo, (son till Anders Persson Lillkåla-Murmästars #34445 och Carin Zachrisdr g. 
Lillkåla #34446) dräng på Wentus 1747, död 27-12-1766, på Haukilax.  Anders: Finns 
som dräng på Gunnars i Kirilax hos sin svåger, landbonden Eric Mattsson Korpilainen 
åren 1748-60 varefter han flyttar till Kalvholm torp i Palo by Finns på Storkåla i KB 
1744-49 som "dränggossen". Är dräng på Wentus 1747 då han gifter sig. Inflyttar till 
Karleby 1780 med dottern Christina, f. /12 1768 Flyttar till Nykarleby 25.06.1782
				Barn:         
			i	Catharina Andersdotter Kalvholm-Gunnars #9367 född 26-06-
				1748, på Gunnars i Kirilax, död 14-08-1748.
		26.	ii	Brita Andersdr Puntus-Harald #6897 född 28-07-1749.
			iii	Anders Andersson Kalvholm-Gunnars #6541 född 22-07-1751, i 
				Karleby på Gunnars, Kirilax,  bfl 1770.
			iv	Elisabeth Andersdotter Kalvholm-Gunnars #6542 född 22-04-
				1753, på Gunnars i Kirilax,  bfl 1770.
			v	Anna Andersdotter Gunnars #6586 född 02-04-1755, på Gunnars i 
				Kirilax, död 17-05-1755.
		27.	vi	Maria Andersd Harald f. #6543 född 22-07-1756.
			vii	Catharina Andersd Kalvholm-Gunnars #6540 född 18-05-1759, på 
				Gunnars i Kirilax,  bfl 1772.
			viii	Jakob Andersson Kalvholm #6545 född 22-08-1761, på Kalfholm i 
				Palo, död 29-04-1766, av okänd sjukd.
			ix	Mattias Andersson Kalvholm #6546 född 09-09-1763, på Klafholm 
				i Palo, död 06-07-1766, av okänd sjukd.
			x	Christina Andersdr Kalvholm #60552 född __-12-1768,  bfl 
				1772.

7. Carin Mattsd Kivilös Korpilainen #11 född 13-03-1728, i Korplax, Karleby, gift 13-
08-1749, i Pedersöre, Lars Simonsson Kivilös #5286, född 19-08-1728, på Kifvilös i 
Pedersöre, (son till Simon Johansson Kivilös #8624 och Maria Jakobsdotter Kivilös 
Sissala #8625) ref: Cederberg:172, död 15-08-1796.  Carin död 10-02-1804, på Öster 
Kivilös,  "gift till Kivilös".  Efter mannen Lars Simonsons död 1796 kommer Carins 
brorsson, Johan Mickelsson Korpilainen till Öster Kivilös med sin familj och stannar 
där en tid tills han flyttar som landbonde till Lillollas n:o 14 i Nykarleby (Se: 
Jeussen förr och nu, s. 51) Lars: Var torpare på prästgårdens torp i Pedersöre 
Kyrkoby 1749 till c:a 1752. Finns på Öster Kivilös som bonde 1766-1771. Ägde hemmanet 
tillsammans med Johan Stee n (d.y.) och Matts Carlsson Kivilös år 1777. Fanns ev en 
tid i Vasa där Simon skulle ha besökt Trivialskolan. Inga anteckningar om flera barn 
i Pedersöre.
				Barn:         
		28.	i	Simon Larsson #8623 född 02-12-1751.
			ii	Maria Larsdr Kivilös #9007 född 03-09-1773, på Öster Kivilös.

8. Erik Mattsson Korpilainen #13 född 16-08-1731, i Korplax, Karleby, ref: 
L:Handskr/FS.A1, landbonde på Gunnars, gift 30-11-1750, i Nedervetil, Elisabeth 
Mattsd Korpilainen Paasiala #1827, född 25-05-1732, i Nedervetil, (dotter till Matts 
Mattsson Paasiala #1825 och Brita Mattsdr Paasiala Pulkkinen #1826) ref: Korpilainen 
A1, död 08-04-1766, i Kronoby i barnsäng.  Erik död 13-06-1763, på Storbjörk i 
Kronoby.  Landbonde på Gunnars löjtnantsboställe i Kirilax 1756-60 samtidigt med 
svågern Anders Andersson. Flyttningsbetyg till Nedervetil 23-06-1760, dräng på 
Lillbjö rk i Kronoby från 1762 till sin död.
				Barn:         
			i	Brita Ericsdotter Korpilainen #6587 född 26-03-1752, i 
				Korplax, Karleby, död 02-04-1752, på Korpilainen i Korplax, 
				Karleby.
			ii	Brita Ericsdotter Gunnars-Korpilainen #1828 född 19-11-1753, 
				i Korplax, Karleby, död 18-07-1756, av koppor.
			iii	Elisabeth Ericsd Gunnars-Korpilainen #1829 född 01-11-1755, 
				på Gunnars i Kirilax, död 13-04-1756, "av koppor".
			iv	Elisabeth Ericsd Gunnars-Korpilainen #6588 född 20-11-1756, 
				på Gunnars i Kirilax, död 17-03-1757.
			v	Matts Eriksson Gunnars-Korpilainen #9127 född 24-05-1758, på 
				Gunnars i Kirilax.
		29.	vi	Erik Eriksson #2545 född 13-09-1759.

				Tredje generationen      

9. Matts Mattsson Vitick #15 född 10-12-1734, på Vitick i Korplax, Bonde o 
gästgivare, gift 06-05-1757, i full skrud, Maria Jakobsdotter Vitick Huhtala #846, 
född 11-02-1739, i Karleby, Korplax, (dotter till Jakob Mårtensson Huhtala #856 och 
Eva Henriksdr Huhtala Räbb #857) död 29-08-1807.  Matts död 09-05-1814.
				Barn:         
			i	Jakob Mattsson Vitick #847 född 12-09-1757, i Karleby, död 
				19-05-1768, "missföding".
			ii	Matts Mattsson (d.y.) Vitick #848 född 16-12-1759, i Korplax, 
				Karleby, ref: Vitick t 6, Bonde på Vitick, gift 18-10-1793, 
				Maria Jakobsdr Vitick Karre #862, född 04-10-1770, i Palo, 
				Karleby, (dotter till Jakob Nilsson Karre #866 och Anna 
				Eriksdotter Karre Måsala #867) död 29-08-1807, i feber.  
				Matts död 22-12-1807.  Är gift med sin yngre broder Johans 
				svägerska.
			iii	Anna Mattsdotter Vitick #849 född 12-09-1762, i Korplax, 
				Karleby, död 15-07-1763, "av mässling".
			iv	Maria Mattsdotter Brusibacka Vitick #850 född 03-07-1764, i 
				Karleby, Korplax, gift 18-10-1793, i Karleby, Mickel Pehrsson 
				Syväjärvi-Brusibacka #858, född 06-06-1773, i Korplax på 
				Kauko, (son till Petter Gottfridsson Brusibacka-Räbb-Bock 
				#5921 och Carin Jakobsdr Brusibacka-Bock Kauko #5918) ref: 
				Juuret s 413, bondson, död 18-07-1846, i Kelviå.  Maria död 
				22-10-1840, i Kelviå.  Mickel: Paret till Kelviå 1798, 
				bosatta på Syväjärvi.
			v	Johan Mattsson Vitick #851 född 03-02-1767, i Korplax, 
				Karleby, Bonde på Vitick, gift (1) 11-05-1792, Anna 
				Jakobsdotter Vitick Karre #871, född 14-08-1767, i Palo, 
				Karleby, (dotter till Jakob Nilsson Karre #866 och Anna 
				Eriksdotter Karre Måsala #867) död 04-08-1809, i Korplax, 
				Karleby, gift (2) 22-07-1812, i Karleby, Maria Johsdr Vitick-
				Söderbacka Lillhonga #878, född 27-08-1766, i Karleby, 
				(dotter till Johan Johansson Lillhonga #879 och Brita 
				Jakobsdr Lillhonga Kankkonen #880) död 05-08-1839.  Johan död 
				27-08-1839.
			vi	Abraham Mattsson Vitick #9523 född 05-12-1769, på Vitick i 
				Korplax.
			vii	Lisa Mattsdotter Vitick #852 född 05-08-1771, på Vitick i 
				Korplax, död 22-04-1796.
			viii	Erik Mattsson Vitick #9546 född 17-05-1774, på Vitick i 
				Korplax.
			ix	Brita Mattsdotter Vitick #853 född 10-06-1775, i Korplax, 
				Karleby, död 04-09-1794.
			x	Mickel Mattsson Vitick #854 född 07-04-1779, på Vitick i 
				Korplax, gift 25-10-1805, i Karleby, Brita Mattsdr Vitick 
				#859, född 29-09-1783, på Vitick i Korplax, (dotter till 
				Matts Eriksson Vitick #1514 och Caisa Mickelsdr Vitick Kauko 
				#1518).
			xi	Catharina Matsd Huhtala-Hauhtonen Vitick #855 född 19-07-
				1782, på Vitick i Korplax, gift (1) 25-10-1805, Anders 
				Mattsson Hauhtonen #860, född 14-04-1778, i Vitsar, Karleby, 
				(son till Matts Persson Hauhtonen-Krumpila #40835 och Anna 
				Andersdr Krumpila f. Gunnars #40836) bondson, död 22-04-1806, 
				i lungsot, gift (2) 05-07-1810, Anders Eriksson Huhtala #861, 
				född 02-12-1781, på Huhtala i Korplax, (son till Erik 
				Mattsson Huhta #6423 och Gertrud Henriksdr Huhta Maunula 
				#6438) bonde på Huhta, död 01-05-1852, av håll och styng.  
				Catharina död 23-07-1852, i lungsot.  Anders: Besökte finsk 
				skriftskola 1800. Anders Eriksson Huhtala och Catharina 
				Mattsdr är småkusiner.

10. Erik Mattsson Lillkotkama-Vitick #16 född 01-11-1740, på Vitick i Korplax, gift 
23-10-1767, i Karleby, Anna Mattsdotter Lillkotkama #1078, född 02-12-1746, i 
Korplax, Karleby, (dotter till Matts Henriksson Lillkotkama #9140 och Brita Mårtensdr 
Lillkotkama Huhtala #9141) död 08-04-1822, av ålderdom.  Erik död 30-01-1809, på 
Lillkotkama.  Bonde och gästgivare på Vitick, sedan bonde på Lillkotkama.
				Barn:         
			i	Brita Eriksdotter Lillkotkama #1079 född 26-08-1768, på 
				Vitick i Korplax, gift 03-11-1792, i Kelviå, Erik Andersson 
				Klapuri #4261, född 10-10-1769, i Kelviå, (son till Anders 
				Josefsson Klapuri #40837 och Elisabet Eriksdr Klapuri Kykyr 
				#40840) ref: Juuret s.603, död 29-04-1842.  Brita död 09-01-
				1838.
			ii	Margareta Eriksd Klapuri f. Lillkotkama #1080 född 21-11-
				1770, på Vitick i Korplax, gift 15-10-1799, i Karleby, Jakob 
				Andersson Klapuri #2106, född 09-09-1773, i Kelviå, (son till 
				Anders Josefsson Klapuri #40837 och Elisabet Eriksdr Klapuri 
				Kykyr #40840) ref: Juuret s. 603, död 02-03-1851.  Margareta 
				död 13-02-1849, i Kelviå.
			iii	Matts Eriksson Lillkotkama #1081 född 08-03-1773, på Vitik i 
				Korplax, bonde på Lillkotkama, gift 14-10-1798, i Karleby, 
				Kajsa Andersdotter Lillkotkama Vidnäs #1091, född 31-05-1777, 
				i Karleby, (dotter till Anders Johansson Vidnäs-Bastubacka 
				#40037 och Maria Mattsdr Vidnäs Björkbacka #40038) död 09-12-
				1835.  Matts död 31-08-1842, på Lillkotkama i Korplax.
			iv	Johan Eriksson Lillkotkama #1082 född 14-06-1776, på Vitick i 
				Korplax, död 14-08-1776, av hosta.
			v	Anna Eriksdotter Storkåla Lillkotkama #1083 född 29-07-1777, 
				på Vitick i Korplax, gift (1) 26-12-1799, i Karleby, Matts 
				Johansson Storkåla #4278, född 08-07-1771, i Karleby, (son 
				till Johan Mattsson Storkåla #52180 och Anna Eriksdr Storkåla 
				Honga #33483) bonde på Storkåla, död 20-02-1804, i lungsot, 
				gift (2) 06-10-1809, i Karleby, Johan Mattsson Kaustar-Saari-
				Jubbila #48098, född 05-03-1777, på Jubbila, (son till Matts 
				Johansson Saari-Jubbila-Präst #9135 och Lisa Johansdr Präst 
				Jubbila #9564) bonde på Saari i Öja 1786,  med familjen till 
				Pedersöre 1822.
			vi	Erik Eriksson Kourujärvi-Lillkotkama #1087 född 21-11-1780, 
				på Vitick i Korplax, bonde på Kourujärvi, gift 09-12-1804, i 
				Karleby, Maria Henriksd Kourujärvi Präst #1173, född 17-07-
				1785, i Korplax, Karleby, (dotter till Henrik Johanson Präst-
				Heikkilä-Lepistö #8980 och Carin Olofsdotter Heikkilä-Präst 
				#8976). Erik  till Riuttaniemi i Lochteå 1832.
			vii	Anders Eriksson Kourujärvi-Lillkotkama #1084 född 17-12-1782, 
				på Lillkotkama i Korplax, bonde på Kourujärvi, gift (1) 11-
				10-1807, i Kelviå, Beata Johansdr Kourujärvi Huhtala #1184, 
				född 16-10-1770, i Kelviå på Huhtala, (dotter till Johan 
				Johanson Huhtala-Åkermark-Herronen #9271 och Brita Nilsdotter 
				Åkermark Nissilä #9411) död 27-04-1823, gift (2) 25-11-1824, 
				i Kelviå, Carin Eliasdr Kourujärvi-Elf Rimpilä #149269, född 
				09-12-1776, död 02-11-1841, i bröstsjuka.  Anders död 19-07-
				1846.  Var ensam på Kourujärvi efter att brodern Erik flyttat 
				till Lochteå 1832.
			viii	Johan Eriksson Lillkotkama #9681 född 18-05-1785, död 19-05-
				1785, i ok sjuka.
			ix	Maria Eriksdr Pelo Lillkotkama #1085 född 03-07-1787, på 
				Lillkotkama i Korplax, gift (1) Per Persson Pelo- #121746, 
				född 26-02-1789, i Kalajoki, död 05-09-1832, gift (2) 04-07-
				1834, i Nedervetil, Johan Henriksson Pelo #39928, född 15-09-
				1802, i Nedervetil, (son till Henrik Johansson Pelo-
				Ollisbacka #61660 och Catharina Jakobsdr Pelo #61596) död 27-
				02-1868.  Maria död 02-01-1858.
			x	Johan Eriksson Lillkotkama #1086 född 05-06-1790, på Kotkama 
				i Övre Korplax, död 06-06-1790, i ok.sjukd.

11. Erik Mattsson Heikkilä #1870 född 24-04-1745, på Heikkilä i Korplax, ref: 
Boupp.714, 832, gift 16-12-1768, i Lochteå, Maria Mickelsdotter Heikkilä Rahkola 
#2409, född __-07-1750, (dotter till Maria Mattsdr Heikkilä-Rahkola Vapolauri #1881). 
Erik död före 1792,  till Lochteå 1783.  Maria: Styvdotter på Heikkilä
				Barn:         
			i	Mickel Eriksson Heikkilä #4344 född 09-11-1770, på Heikkilä i 
				Korplax.
			ii	Erik Eriksson Heikkilä #4345 född i Lochteå.
			iii	Anders Eriksson Heikkilä #4346 född i Lochteå.
			iv	Brita Caisa Eriksdotter Heikkilä #4347 född 09-12-1773, på 
				Heikkilä i Korplax.
			v	Elisa Eriksdotter Heikkilä #4349 född 03-08-1777, på Heikkilä 
				i Korplax.
			vi	Maria Eriksdotter Heikkilä #4348 född 20-10-1780, på Heikkilä 
				i Korplax.

12. Brita Mattsdr Heikkilä #1871 född 07-01-1748, på Heikkilä i Korplax, ref: 
Boupp.714, död före 1792,  bfl 1770.
				Barn:         
			i	Brita Stina Påhlsdotter #4350 född __-__-1783.  Bosatt i 
				Viitasaari 1792 vid 9 års ålder. Omnäms även 1799 i boupp.832

13. Mickel Mattsson Rosendahl-Heikkilä #1873 född 25-06-1751, på Heikkilä i Korplax, 
ref: Boupp.714,832, soldat i Lochteå, gift __-12-1770, i Lochteå, Anna Mickelsd 
Rosendahl Antihilli-Jonas #4841, född 29-12-1751, ref: Pöyhtäri s. 37, död 03-10-
1799.  Mickel död före 1792,  till Kelviå 1766.
				Barn:         
			i	Tomas Michelsson Rosendahl #1879 född 19-12-1771, i Lochteå, 
				ref: Boupp.714,832, sjöman i Gamlakarleby, gift 26-04-1801, i 
				Gamlakarleby, Valborg Henriksdr Rosendahl Haapala #5864, född 
				24-07-1777, i Vetil, (dotter till Henrik Mattsson Haapala 
				#40060 och Sofia Nilsdr g. Haapala #40070) död 21-12-1844, i 
				slag.  Tomas död c:a 1830.
			ii	Mikael Mickelsson Rosendahl #8943 född 08-11-1773, på 
				Välikannus i Lochteå, död 07-06-1774, i kikhosta.
			iii	Mattias Mickelsson Rosendahl #8944 född 04-09-1775, på 
				Välikannus i Lochteå, död 24-12-1776, i mässling.
			iv	Markus Michelsson Rosendahl #1880 född 07-02-1777, på Hillilä 
				i Lochteå, ref: Boupp.714,832, sjöman, gift 10-06-1798, i 
				Gamlakarleby, Anna Rosendahl Hammar-Hämer #5865, född 27-03-
				1768, i Kelviå.  Markus död __-05-1803, på sjön.
			v	Elisabeth Mickelsdotter Rosendahl #8945 född 15-06-1779, på 
				Hillilä i Lochteå, död före 1782.
			vi	Anna Michlsdr Pöyhtäri-Seppä Rosendahl #1882 född 09-06-1782, 
				i Lohteå, ref: Boupp.714,832, gift (1) 20-11-1800, i Lohteå, 
				Tomas Tuomaanpoika Seppä #4840, född 27-04-1772, i Kannus, 
				död 10-01-1804, gift (2) 30-03-1807, i Lohteå, Mickel 
				Andersson Pöyhtäri #4799, född 09-10-1783, i Lohteå, (son 
				till Anders Henriksson Pöyhtäri #4809 och Maria Jakobsdr 
				Pöyhtäri Abbor #4810) bonde på Pöyhtäri 1808-, död 06-04-
				1833.  Anna död 28-05-1850.

14. Lisa Mattsdotter Harabacka Heikkilä #1877 född 18-01-1758, i Korplax, ref: 
Boupp.832/1799, gift 12-10-1793, i Karleby, Matts Johansson Harabacka #1884, född 16-
05-1762, på Harakkala i Kelviå, (son till Johan Mattsson Harakkala-Pajala #2007 och 
Maria Johansdr Ruokoja #2008) ref: Juuret s 695, Torpare på Harakkala, död 08-12-
1830.  Lisa död 02-04-1814, i Kelviå,  bfl 1783.  i finsk skriftskola i dec. 1773. 
Flyttade från Karleby 1783
				Barn:         
			i	Karin Mattsdr Harabacka #2016 född 07-10-1798, i Kelviå, ref: 
				Juuret II s 14, gift 02-11-1820, Matts Eriksson Harabacka-Ulf 
				#2015, född 13-12-1791, ref: Juuret s.695, Torpare på 
				Harabacka, död 18-04-1858.  Karin död 25-01-1837.

15. Magdalena Mattsdotter Heikkilä #1878 född 13-10-1760, i Korplax, Karleby, ref: 
Boupp.832/1799, gift 15-12-1782, Jakob Mickelsson Heikkilä-Hauhtonen #1541, född 25-
10-1755, i Korplax, Karleby, (son till Mickel Eriksson Hauhtonen-Vitick #1509 och 
Brita Jakobsdotter Hauhtonen Huhtala #1540) ref: Vitick t.92-93, bonde på Heikkilä.  
Magdalena död 09-09-1809,  bfl 1783.
				Barn:         
			i	Brita Jakobsdotter Heikkilä #1885 född 27-09-1783, på 
				Hauhtonen i Korplax, död 16-12-1789, "okänd sjuka".
			ii	Mickel Jakobsson Heikkilä #1886 född 13-10-1787, i Korplax, 
				Karleby, död 14-01-1788, "okänd sjukdom".
			iii	Jakob Jakobsson Präst-Heikkilä #1887 född 25-03-1789, på 
				Heikkilä i Korplax, ref: Vitick tab.94, bonde på Präst 1822, 
				gift 28-06-1818, Brita Mattsd Rajaluoto-Präst Sipola #1894, 
				född 03-09-1792, i Storby, Karleby, (dotter till Matts 
				Andersson Sipola-Bodö #29534 och Anna Caspersdr Sipola 
				#29535) död 14-01-1844, i lungsot.  Jakob död 02-05-1824, i 
				lungsot.
			iv	Erik Jakobsson Heikkilä #1888 född 08-04-1791, på Heikkilä i 
				Korplax, ref: Vitick t.93-100, bonde på Heikkilä 1822-37, 
				gift 07-11-1811, i Karleby, Brita Andersdotter Heikkilä 
				Kallis #1933, född 06-02-1791, på Kallis i Såka, (dotter till 
				Anders Mattsson Kallinen #9838 och Anna Johansdotter Kallis 
				Reipsar #9839) död 02-08-1868,  tvilling.  Erik död 26-08-
				1854, i andtäppa.  Erik var torpare på Heikkilä f.o.m. 1837 
				efter att han sålt sin del av hemmane till sin småkusin 
				Abraham Jakobsson Huhtala för 540 rubel och 21 kopek 02-03-
				1837.
			v	Maria Jakobsd Räbb Heikkilä #1889 född 02-05-1793, i Karleby 
				på Heikkilä, gift 19-06-1811, i Karleby, Mickel Mattsson Räbb 
				#1913, född 17-04-1784, på Räbb i Korplax, (son till Matts 
				Michelsson Räbb #62 och Elisabeth Eriksdr Räbb Siirilä #63) 
				bonde o torpare på Räbb, död 19-10-1854, av förstoppning.  
				Maria död 18-01-1875, av ålderdom.
			vi	Johan Jakobsson Heikkilä #1890 född 19-12-1795, på Heikkilä i 
				Korplax, död 01-04-1796.
			vii	Anders Jakobsson Heikkilä #1891 född 21-11-1799, på Heikkilä 
				i Korplax, död 15-01-1800.
			viii	Helena Jakobsdotter Heikkilä #1892 född 21-11-1799, på 
				Heikkilä i Korplax, död 17-01-1800.

16. Erik Andersson Korpilainen #1801 född 12-01-1748, i Korplax, Karleby, ref: Haals 
II t 95, inhysing i Korplax, gift 09-10-1774, i Gamlakarleby, Catharina Johansdr 
Korpilainen Bodö #1817, född 24-11-1747, i Öja, (dotter till Johan Johansson Bodö-
Näcksund #17360 och Margareta Andersdotter Bodö #17362)  bfl 1769, till Lochteå 1816.  
Erik död 30-09-1794, i lungsot,  på Hekkala i Lochteå 1785-93.  Hans hemman innehades 
av Anders Kauko.
				Barn:         
			i	Elisabeth Ericsd Sveins Korpilainen #1818 född 05-09-1775, i 
				Karleby, ref: KN 13 s. 21, gift 10-06-1809, i Karleby, Matts 
				Johansson Sveins-Åkö #1824, född 25-09-1787, i Öja, (son till 
				Johan Johansson Åkö #29536 och Anna Mattsdr Åkö Bodö #29537) 
				ref: L:Handskr, torpare på Puotiniemi,  till Larsmo 1817.
			ii	Anna Ericsdotter Korpilainen #1819 född 24-12-1776,  till 
				Kelviå 1794.
			iii	Brita Ericsdr Perttula Korpilainen #1820 född 13-09-1778, på 
				Korpilainen i Korplax, piga i staden, gift 11-04-1814, i 
				Gamlakarleby, Johan Mickelsson Perttula #5866, född __-__-
				1776, i Lochteå, (son till Mickel Carlsson Perttula #88324 
				och Maria Larsdr g. Perttula #88325) dräng.  Brita  till 
				Lochteå 1801.
			iv	Maria Eriksdr Ruokoja Korpilainen #1821 född 23-03-1780, på 
				Korpilainen i Korplax, gift 22-10-1800, i Kelviå, Anders 
				Johansson Ruokoja #39956, född 15-10-1775, i Kelviå, (son 
				till Johan Johansson Ruokoja #40825 och Maria Henriksdr 
				Ruokoja Pajala #40826) ref: Juuret s 142, dräng.  Maria  till 
				Kelviå 1798.  Anders: Det fanns två Anders Ruokoja. Se Juuret 
				Kälviälla s. 692 "Ruokoja-Harabacka"
			v	Catharina Ericsdotter Korpilainen #1822 född 28-03-1782, på 
				Korpilainen i Korplax,  till Kelviå 1798.
			vi	Anders Ericsson Korpilainen #1823 född 24-03-1784, på 
				Korpilainen i Korplax, död 30-12-1784.
			vii	Erik Ericsson Korpilainen #72527 född __-__-1786.

17. Maria Andersd Hielt Korpilainen #1806 född 25-08-1750, i Karleby, Korplax, ref: 
Haals II:tab.94, piga på Fordell 1770-73, gift 28-10-1773, i Karleby, Matts Mattsson 
Hjelt-Luomala #1815, född 23-09-1752, i Kaustby, (son till Matts Henriksson Luomala 
#85798 och Carin Johansdr Luomala Puumalainen #85746) ref: KN 2/1970, soldat på 
Korplax-rotan, död 12-04-1786, genom halshuggning på Kronobyåsen,  i Karleby 1773-77.  
Maria död 20-10-1783, i Kaustby.  Om skolmästarmordet, se närmare hovrättens i Vasa 
dokument i ärendet vilket återges i Karlebynejden nr 5/1973 ss 61-64. Matts: Korplax-
rotan var otursförföljd: Soldat Henrik Jälte rymde 15-05-1771 tillsamm ans med 
soldaterna Bister och Flinck. Dessa tre "har med hand och skiutgevär gjort 
landsvägarna osäkra, nu äro de förrymda" (1771, se KN nr 21/1988 s. 57). I hans 
ställe antogs Matts Jälte till soldat på rotan (KN 2/1970).I KN 21/1988 s.
60:"Trenne soldater hafva begångit mord, rån och mordbrand på en Brana lärare i 
Teerjärvi med hustru, alla 3 Soldater från Gamble Carleby blifvit i Cronoby 
halshuggne och steglade" Avrättningen verkställdes 12-04-1786 på Kronobyåse
				Barn:         
			i	Anders Mattsson Hjelt #66900 född 12-08-1774.
			ii	Johan Mattsson Hjelt #6539 född 21-06-1776, i Korplax, 
				Karleby, corpral, gift Catharina Johansdr g. Hielt #8621, 
				född c:a 1762.  Catharina: i sept 1811 gifter sig änkan 
				Catharina Eriksdotter Hjelt med sjömannen Mårten Söderman i 
				Gamlakarleby
			iii	Mickel Mattsson Hjelt #27437 född 16-10-1778, sjöman i 
				Gamlakarleby, gift 29-09-1805, i Kelviå, Caisa Eriksdr 
				Söderman-Hjelt Lillpeitso #27438, född 06-02-1779, i Kelviå, 
				(dotter till Erik Jakobsson Lillpeitso #75463 och Elisabet 
				Persdr g. Peitso #75464). Mickel död __-__-1808.

18. Elisabet Andersd Räbb Korpilainen #1803 född 15-03-1753, i Karleby, Korplax, ref: 
Haals II:96, gift 01-07-1777, i Karleby, Johan Michelsson Räbb #1816, född 07-02-
1753, på Lillkotkama i Korplax, (son till Mickel Henriksson Räbb-Lillkotkama #1966 
och Anna (Annica) Johansdotter Räbb #1967) skomakare i Korplax, död 12-10-1808, i 
feber.  Elisabet död 05-01-1809, i feber.
				Barn:         
			i	Anders Johansson Räbb #9567 född 21-01-1778, på Räbb i 
				Korplax, död 17-03-1778, "hosta".
			ii	Anna Lisa Johansd Aspegren Räbb #1958 född 19-02-1779, i 
				Korplax, ref: Haals II 96, gift 09-09-1803, Nils Johansson 
				Aspegren-Aspfors #1968, född 23-12-1777, i Terjärv, (son till 
				Johan Gabrielsson Aspfors-Kolam #40865 och Susanna Andersdr 
				Aspfors Sunabacka #40866) död 06-06-1846, i Gamlakarleby.  
				Anna död 15-12-1855, i Gamlakarleby.  Nils: Vaktkarl i 
				Gamlakarleby. (Det torde funnits en anna Nils Aspegren i 
				Gamlakarle by som var sjöman, han var född 1783, desvärre 
				även han gift med en Anna Lisa).
			iii	Erik Johansson Räbb #1959 född 05-12-1780, på Räbb i Korplax, 
				död som barn.
			iv	Matts Johansson Åkerblom-Räbb #1960 född 28-11-1783, på Räbb 
				i Korplax, ref: Haals II t. 96, sjöman i Gamlakarleby, gift 
				04-02-1810, i Gamlakarleby, Susanna Eriksdr g. Åkerblom 
				#7833, född __-__-1782, död 11-07-1853, i vattsot.  Matts död 
				05-10-1864, av ålderdom.  Mönstrade 1815 på fregattskonaren 
				"Amphion" som matros med en hyra om RD 17.-. (Samma fartyg 
				som hans småkusins son Henrik Rosendahl var kajutvakt på) 
				Susanna: piga, "i tjenst hos doctor Staudinger".
			v	Lisa Johansdr Porkola-Åström Räbb #41185 född 12-06-1786, i 
				Karleby (16-07-1786?), gift (1) __-11-1812, i Gamlakarleby, 
				Johan Åström #66536, född 12-05-1787, sjöman i Gamlakarleby, 
				död 29-05-1831, gift (2) 22-10-1813, i Kelviå, Anders 
				Eriksson Porkola #41184, född 03-01-1784, i Kelviå, (son till 
				Erik Andersson Porkola #45091 och Elisabet Mattsdr Porkola 
				Karhulahti #45092) ref: Juuret II s 213, död 03-08-1846,  fel 
				hustru!?.  Lisa död 08-08-1868, i Kelviå,  till staden 1806.
			vi	Johan Johansson Åkerblom-Räbb #1962 född 05-09-1789, på Räbb 
				i Korplax, sjöman i Gamlakarleby, gift (1) 21-02-1819, i 
				Gamlakarleby, Greta Andersdr Åkerblom Finne #7836, född 08-
				10-1787, i Markby, (dotter till Anders Larsson Finne #159088 
				och Susanna Jakobsdr Finne Lassila #159080) död 26-05-1822, 
				gift (2) 13-06-1824, i Gamlakarleby, Caisa Johansd Åkerblom 
				Lassila #1969, född 11-12-1788, i Kelviå, (dotter till Johan 
				Johansson Lassila #38122 och Susanna Matsdr Lassila 
				Matinjussi #38123) ref: Juuret s. 168.  Johan död 29-09-1849, 
				av våda, kullkörning.  Pliktar 1835 för fylleri o svordom, 
				1837 för åverkan, absolverad 1843 för snat teri. Pliktfäld 
				1844 för delaktighet i stöld, fälld 1844 för andra resans 
				fylleri
			vii	Mickel Johansson Åkerblom-Räbb #1963 född 01-10-1791, på Räbb 
				i Korplax, sjöman i Gamlakarleby, gift 27-12-1816, i 
				Gamlakarleby, Margareta Helena Mattsdr g. Åkerblom #6564, 
				född __-__-1792, död i Helsingfors.  Mickel död 08-06-1868, i 
				bröstlidanden.  Mönstrade 16-05-1815 på fregatten "Oscar" som 
				jungman. Hyra RD 8._._. Skriftskola i Gamlakarleby 1807. Till 
				Sveaborg 1836
			viii	Jakob Johansson Räbb #1964 född 16-10-1793, på Räbb i 
				Korplax, död __-__-1809.
			ix	Catharina Johansdotter Räbb #1965 född 13-12-1798, på Räbb i 
				Korplax, i staden 1814-20,  till Storkyro 1820.

19. Brita Andersd Widström Korpilainen #1807 född 06-02-1758, i Korplax, Karleby, 
gift 09-11-1788, Jakob Jakobsson Widström-Tjäruholm #73245, född 22-09-1765, (son 
till Jakob Mattsson Tjäruholm- #9304 och Brita Isaksdr Tjeruholm Räihä #9207) 
torpare, död 28-02-1809, av feber.  Brita död 25-02-1824, av bröstsjuka.  I finsk 
skriftskola i dec 1773. Sakfälld för mened 1812
				Barn:         
			i	Brita Catharina Jakobsdr Tjäruholm #73248 född 05-08-1789.  
				Sakfälld för mened 1812
			ii	Johan Jakob Jakobsson Tjäruholm #73249 född 20-09-1791.
			iii	Sofia Magdalena Jakobsd Sipola Tjäruholm #73250 född 05-03-
				1794, gift 02-11-1822, i Karleby, Matts Johansson Sipola-
				Kallis #55675, född 23-06-1796, i Mustasaari, (son till Johan 
				Johansson Kallis #46731 och Anna Andersdr Kallis Kiviniemi 
				#48706). Sakfälld för mened 1812
			iv	Maja Stina Jakobsdr Kiviniemi Tjäruholm #71728 född 10-10-
				1797, gift 16-06-1821, Abraham Anderson Kippo-Jubbila-
				Kiviniemi #61077, född 28-06-1795, (son till Anders Andersson 
				Kiviniemi #48709 och Brita Mickelsdr Kiviniemi Sipola #55798) 
				död 05-06-1857, i Lochteå av tvinsot.  Dotter till Jakob 
				Tjäruholm & Brita Andersdr

20. Brita Mickelsd Sunde-Erkkilä Korpilainen #24 född 24-10-1746, i Karleby, Korplax, 
gift (1) 11-06-1769, i Karleby, Hans Andersson Erkkilä-Gunnars-Lillkåla #50, född 24-
10-1745, i Kronoby, (son till Anders Josephsson Gunnars-Myrskog- #28944 och Maria 
Hansdr Gunnars Skuthälla #23827) död 07-05-1776, i Lochteå av frossa, gift (2) 10-07-
1778, i Kronoby, Jakob Olofsson Sunde #52, född 18-07-1731, i Kronoby, Hopsala, (son 
till Olof Johansson Sunde-Skrubbacka #75620 och Anna Danielsdr Sunde Kuorikoski 
#75621) död 02-06-1785, gift (3) 18-11-1793, i Kronoby, Matts Mattsson Still #15176, 
född 06-03-1745, i Kronoby, (son till Matts Johansson Still-Näse #15178 och Margareta 
Henriksdr Still #15179) död 05-04-1828.  Brita  till Larsmo som gammal.  "Förlikt med 
sin man 8.6.1772" Hans: Var först dräng på Gunnars, sedan landbonde på Erkkilä i 
Lochteå 1774-1776 "Accepitad monit til kärlek emot sin hustru, förlikt med sin man 
08-06-1772"
				Barn till Hans Andersson Erkkilä-Gunnars-Lillkåla:
			i	Elisabetta Hansdotter Gunnars #6900 född 18-09-1769, på 
				Gunnars i Kirilax.
			ii	Maria Hansdr Sunde-Erkkilä #62621 född 27-01-1771,  till 
				Kronoby 1778.
			iii	Brita Hansdr Erkkilä #62622 född 08-09-1772.
			iv	Catharina Hansdotter Sunde-Erkkilä #8942 född 11-08-1775, på 
				Erkkilä i Lochteå.
				Barn till Jakob Olofsson Sunde:
			v	Michel Jakobsson Sunde #5455 född 02-05-1779, i Kronoby.
			vi	Brita Jakobsdotter Sunde #5456 född 15-12-1781, i Kronoby, 
				begravd: 27-04-1782.
			vii	Erik Jakobsson Sunde #5457 född 24-03-1787, i Kronoby.
			viii	Lisa Jakobsdotter Sunde #8946 född 01-03-1789, i Kronoby.

21. Anders Michelsson Korpilainen #27 född 05-10-1751, i Korplax, Karleby, bonde på 
Korpilainen, gift 21-10-1785, i Karleby, Anna Abrahamsdr Honga-Korpilainen Räbb #42, 
född 14-12-1765, i Karleby, (dotter till Abraham Johansson Räbb #1852 och Agneta 
Persdr Skrabb-Räbb Niemi #1853) död 09-01-1809.  Anders död 18-06-1804, i lungsot.
				Barn:         
			i	Michel Andersson Korpilainen #43 född 28-01-1787, på 
				Korpilainen i Korplax, bonde på Korpilainen, gift 21-07-1809, 
				i Karleby, Anna Mattsdotter Korpilainen f. Räbb #55, född 24-
				06-1785, på Räbb i Korplax, (dotter till Matts Michelsson 
				Räbb #62 och Elisabeth Eriksdr Räbb Siirilä #63) död 04-07-
				1862, av gikt.  Michel död 10-12-1821, av feber.  Makarna 
				småkusiner
			ii	Anna Lisa Andsd Storkåla Korpilainen #44 född 05-12-1789, på 
				Korpilainen i Korplax, gift 01-11-1809, i Karleby, Henrik 
				Michelsson Storkåla #1850, född 09-04-1786, (son till Mickel 
				Mattsson Storkåla #33478 och Maria Mattsdr Storkåla f. 
				Närvilä #33479) död 11-07-1861, i lungsot.  Anna död 03-08-
				1832, i lungsot.
			iii	Catharina Andersd Kauko Korpilainen #45 född 30-12-1791, på 
				Korpilainen i Korplax, ref: Vitick Tab.91/3, gift 22-06-1822, 
				i Karleby, Johan Mattsson Kauko-Vitick #53, född 06-11-1801, 
				på Vitick i Korplax, (son till Matts Eriksson Vitick #1514 
				och Lisa Johansdr Vitick Herlevi #1520) ref: Vitick Tab.91, 
				bonde på Kauko, död 01-01-1876.  Catharina död 16-02-1862, av 
				kallbrand.
			iv	Maria Andersdotter Räihä Korpilainen #46 född 27-10-1794, på 
				Korpilainen i Korplax, gift 01-01-1823, i Karleby, Anders 
				Eriksson Räihä-Vitick #54, född 18-10-1792, på Vitick i 
				Korplax, (son till Erik Eriksson Vitick #1295 och Anna 
				Eriksdotter Vitick Vessi #1296) ref: Vitick Tab.57, bonde på 
				Räihä, död 01-04-1875, av ålderdom.  Maria död 11-04-1848, i 
				lungsot.  Makarna är småkusiner.
			v	Brita Andersdotter Korpilainen #47 född 19-04-1798, på 
				Korpilainen i Korplax, död 08-08-1798, av magsjuka.
			vi	Anders Andersson Lillkåla-Korpilainen #48 född 07-07-1799, på 
				Korpilainen i Korplax, bonde på Lillkåla, sexman, gift (1) 
				23-06-1821, i Karleby, Anna Gustafsd Korpilainen Tuomisalo 
				#2260, född 27-07-1798, på Tuomisalo i Karleby, (dotter till 
				Gustav Johansson Tuomisalo #9997 och Anna Henriksdotter 
				Tuomisalo Måttis #9998) död 06-06-1829, i Korplax, gift (2) 
				c:a 1830, i Karleby, Anna Greta Samuelsdr Korpi f. Fordell 
				#62333, född 04-08-1803, (dotter till Samuel Christoffersson 
				Fordell-Ståle #62328 och Brita Pålsdr g. Fordell #62329) död 
				26-11-1850, gift (3) 17-11-1853, i Karleby, Brita Henriksdr 
				Lillkåla-Kallis Broända #50173, född 01-06-1812, (dotter till 
				Henrik Mattsson Broända #16205 och Brita Maja Mattsdr Broända 
				Hakalax #60919) död 26-02-1908, av ålderdom.  Anders död 31-
				05-1868,  på Lillkåla 1845-.
			vii	Sophia Andersdotter Korpilainen #49 född 29-05-1802, på 
				Korpilainen i Korplax, död 09-06-1803, av bölder.

22. Mickel Mickelsson Skriko-Korpilainen #31 född 07-05-1755, i Karleby, Korplax, 
torpare på Slotte, gift __-__-1787, i Karleby, Carin Eriksdotter Skriko Gunnars 
#2258, född 11-09-1760, i Palo by, (dotter till Erik Andersson Gunnars-Lillkåla 
#29526 och Christina Jakobsdr Gunnars Hjort #29527) piga på Borg, död 19-08-1828, i 
slag.  Mickel död 27-03-1799, i Nedervetil på Slotts torp av lungsot.  Dräng i 
Karleby, troligen på Gunnars, sedan bonde på Skriko i Nedervetil.
				Barn:         
			i	Lisa Michelsdr Apalahti Skriko #5458 född 10-10-1788, i 
				Karleby på Korpilainen, gift 01-03-1811, i Nedervetil, Jakob 
				Jakobsson Simonsbacka-Apalahti #5462, född 30-03-1782, i 
				Nedervetil, (son till Jakob Hansson Apalahti-Gistö #5290 och 
				Maria Mattsdr Apalahti #5291) ref: J-EN/Brev 11.93, torpare 
				på Simonsbacka, död 06-08-1843, i andtäppa.  Lisa död 24-08-
				1840, av nervfeber.
			ii	Mickel Mickelsson Skriko #5467 född 31-01-1793, i Nedervetil, 
				död 08-02-1793.
			iii	Brita Christina Mickelsdr Skriko #5468 född 02-06-1794, i 
				Nedervetil, död 27-07-1797.
			iv	Johan Mickelsson Skriko #5289 född 12-08-1795, i Nedervetil, 
				gift 28-06-1815, i Nedervetil, Caisa Jakobsdr Skriko Apalahti 
				#5292, född 05-12-1788, i Nedervetil, (dotter till Jakob 
				Hansson Apalahti-Gistö #5290 och Maria Mattsdr Apalahti 
				#5291). Fälld 1831 för kyrkoförargelse. Flyttar med familjen 
				till Brahestad 1854.
			v	Catharina Mickelsdotter Skriko #5469 född 20-01-1799, i 
				Nedervetil, död 16-08-1799.

23. Erik Michelsson Brusibacka-Korpilainen #32 född 13-09-1756, i Korplax, Karleby, 
måg på Brusibacka, gift 08-11-1782, i Karleby, Anna Andersdotter Brusibacka #2259, 
född 14-01-1765, på Finnilä i Korplax, (dotter till Anders Mickelsson Brusibacka-
Munck #9224 och Maria Persd Brusibacka Möller #9405). Erik  till Kelviå 1795.
				Barn:         
			i	Anders Eriksson Brusibacka #6902 född 24-03-1784, på 
				Brusibacka i Korplax, arleby, död 11-10-1787, av svullnad.
			ii	Elisabet Eriksdotter Brusibacka #10238 född 06-03-1787, på 
				Brusibacka i Korplax, död 27-09-1789.
			iii	Maja Lisa Eriksdotter Brusibacka #10249 född 30-07-1788, på 
				Brusibacka i Korplax.
			iv	Anna Sophia Eriksdotter Brusibacka #10244 född 19-03-1791, på 
				Brusibacka i Korplax.
			v	Emanuel Eriksson Finnilä-Brusibacka #10310 född 27-10-1793, 
				på Brusibacka i Korplax.

24. Johannes Michelsson Korpilainen #34 född 23-04-1759, i Korplax, Karleby, 
Landbonde, gift 10-11-1780, i Karleby, Catharina Mattsdr Korpilainen Huhtala #1861, 
född 24-09-1760, i Korplax på Huhtala, (dotter till Matts Mårtensson Huhtala #1867 
och Lisa Eriksdotter Huhtala Vitick #1505) död 21-02-1833, i Esse.  Johannes död 24-
04-1809, i Södö, Lepplax av rötfeber,  bfl 1792.  Åren 1791-93 bodde familjen 
någonstans på Asplund i Kronoby. 1796-98 var famil jen bosatt i Pedersöre kyrkoby, på 
Öster Kivilös. 1797 hade man flyttat till N ykarleby No 14 Lillollas, där Johan var 
landbonde. Från 1799-1803 var han land bonde på Hospitalet i Kronoby och dog 1809 i 
Lepplax. Änkan Cajsa bodde i Lepp lax till 1817. Hon dog i Esse hos sin dotter. (Ur: 
Jeussen förr och nu, s. 51).
				Barn:         
			i	Michel Johannesson Korpilainen #1862 född 02-07-1782, på 
				Korpilainen i Korplax, död 14-03-1806, i Pedersöre.
			ii	Lisa Johannesd Wärn Korpilainen #1863 född 27-08-1784, i 
				Korplax på Korpilainen, ref: B. Björklund, gift 17-12-1805, i 
				Ytter Purmo, Hans Hansson Wärn #4448, född 08-01-1779, i 
				Esse, (son till Hans Mattsson Wärnå #162726 och Lisa Johansdr 
				Wärnå Storkung #162727) död 16-03-1859.  Lisa död 13-07-1854.
			iii	Mathias Johannesson Korpilainen #1864 född 17-06-1787, på 
				Korpilainen i Korplax, död 06-08-1787, "av svullnad".
			iv	Catharina Johannesdr Korpilainen #1865 född 21-01-1789, på 
				Korpilainen i Korplax, död 23-01-1789, "obek. sjukd.".
			v	Johan Johannesson Lund-Korpilainen #1866 född 05-04-1790, på 
				Korpilainen i Korplax, Skomakare i Lepplax, gift 19-04-1817, 
				i Pedersöre, Greta Andersdr Lund Emtö #4443, född __-__-1778, 
				död __-__-1853.  Johan död 29-08-1853.  dräng på Asplund 
				1806-1808. Bosatt på Wäll i Leplax 1848-54
			vi	gossen Korpilainen #4444 född __-12-1792, Öster Kivilös, 
				Pedersöre, döfödd, begravd: 19-12-1792.
			vii	Caisa Johansdotter Korpilainen #4445 född 25-08-1796, på 
				Öster Kivilös, Pedersöre, död 11-06-1797, på Lillollas, 
				Nykarleby "av koppor".
			viii	Anders Johansson Lund-Korpilainen #4446 född 22-09-1798, på 
				Kivilös i Pedersöre, sjöman och skomakare, gift 06-11-1827, 
				Anna Greta Lund Westerbacka #4449, född c:a 1805.  Anders död 
				04-02-1833, i nervfeber.
			ix	Brita Johansdotter Korpilainen #4447 född __-__-1802, i 
				Kronoby.

25. Abraham Michelsson Korpilainen #39 född 05-12-1767, i Karleby, Korplax, ref: 
Juuret s.557, torpare på Jänislampi, gift (1) 11-10-1792, i Karleby, Christina 
Isacsdr Korpilainen Hummer #1860, född 05-03-1771, i Kronoby på Riska, (dotter till 
Isak Johansson Hummer #1977 och Eva Olofsdotter Hummer Räihä #1982) död 14-01-1809, 
av feber, gift (2) __-__-1812, Maria Jhansd Korpilainen-Kraft Wargström #39924, född 
08-03-1768, i Nedervetil, (dotter till Johan Johanson Lerbacka-Wargström-Indola 
#42704 och Maria Mickelsdr Lerbacka Lillkrokvik #42705)  till Lochteå 1844.  Abraham 
död 02-09-1844, på Jäneslampi i Nedervetil,  till Nedervetil 1812.  Flyttade till 
Lohteå 1787, bonde på Lillhavela därst. Landbonde på Granö i Kelviå, flyttar till 
Karleby 26-10-1805.
				Barn till Christina Isacsdr Korpilainen Hummer:
			i	Elisabeth Abrahamsd Korpilainen #1854 född 14-07-1793, på 
				Korpilainen i Korplax, död 21-01-1794.
			ii	Brita Abrahamsdotter Korpilainen #1855 född 21-10-1794, på 
				Korpilainen i Korplax.
			iii	Anders Abrahamsson Räihä-Korpilainen #1837 född 21-03-1796, 
				på Korpilainen i Korplax, torppare på Kauko/Räihä, gift Anna 
				Fredriksdr Räihä Lax #1838, född 02-02-1791, i Karleby, 
				(dotter till Fredrik Annasson Lax #8197 och Anna Andersdr 
				Slotte-Lax Haals #8196) död 09-03-1857, i lungsot.  Anders 
				död 19-05-1867, av brock,  i Kronoby 1829-33.
			iv	Anna Christina Abrahamsd Korpilainen #1856 född 18-09-1798, 
				på Korpilainen i Korplax.
			v	Cajsa Stina Abrahamsd Korpilainen #1857 född 03-07-1803,  
				till Nedervetil 1812, Gamlakarleby 1821.
			vi	Anna Sophia Abrahamsd Korpilainen #1858 född 17-07-1805, död 
				05-03-1808, "av koppor".
			vii	Johan Abrahamsson Korpilainen #1859 född 07-01-1809, död 
				samma år.
				Barn till Maria Jhansd Korpilainen-Kraft Wargström:
			viii	Johan Abrahamsson Korpilainen #39927 född 01-12-1813, i 
				Nedervetil på Jänislampi, gift Brita Mickelsdr g. Korpilainen 
				#42706.  Johan  till Terjärv 1829.

26. Brita Andersdr Puntus-Harald Kalvholm #6897 född 28-07-1749, på Gunnars i 
Karleby, gift (1) 04-03-1770, i Karleby, Johan Andersson Harald-Kankkonen-Strang 
#34707, född 08-06-1726, i Karleby, (son till Anders Mårtensson Kankkonen-Strang 
#34694 och Magdalena Mattsdr Strang Skog #34738) död 24-07-1788, i vattsot, gift (2) 
03-07-1802, i Karleby, Johan Henriksson Puntus #14435, född 22-12-1738, i Karleby, 
(son till Henrik Andersson Puntus-Saari #14427 och Anna Isaksdotter Puntus #14397) 
ref: Haals II t 15, bonde på Puntus, död 11-12-1806.  Brita  i staden c:a 1767.  
Johans dotterdotter: Sophia Abrahamsdr f. 1799, till staden c:a 1811
				Barn till Johan Andersson Harald-Kankkonen-Strang:
			i	Anders Johansson Harald #60531 född 07-12-1770, död 26-10-
				1773, av svullnad.
			ii	Brita Magdalena Johansdr Harald #60532 född 01-04-1772.
			iii	Catharina Johansdr Harald #60533 född 17-07-1774, död 29-08-
				1774.
			iv	Johan Johansson Harald #60534 född 07-07-1775.
			v	Anders Johansson Harald #60535 född 24-11-1777, död 29-11-
				1777, av hosta.
			vi	Anders Johansson Harald #60536 född 04-02-1779, död 04-04-
				1781.
			vii	Mickel Johansson Blomström-Harald #60538 född 07-10-1781, 
				murmästare i Kaustar, gift 05-11-1809, i Karleby, Elisabet 
				Carlsd Blomström-Gronov Kaustar #59653, född 21-01-1782, 
				(dotter till Carl Carlsson Kaustar #36892 och Brita Johansdr 
				Hillilä-Kaustar Jubbila #59649) död 02-04-1828, av gikt.  
				Mickel död 21-04-1827, i slag,  till Jakobstad 1798, återkom.  
				Elisabet: Stått kyrkoplikt för det hon oskriftad communicerat
			viii	Catharina Johansdr Sundström f. Harald #60537 född 25-09-
				1784, i Rödsö, Karleby, gift 11-04-1814, i Gamlakarleby, 
				Henrik Jakobsson Sundström-Kort #37481, född 13-10-1791, i 
				Öja, Karleby, (son till Jakob Henriksson Sundström-Kort-
				Herlevi #37469 och Anna Eriksdr Sundström Kort #37479) dräng, 
				sjöman i staden,  till Gamlakarleby, rymt.  Catharina död 25-
				01-1836, av afmattning,  till staden 1810.
			ix	Anders Johansson Harald #60539 född 26-04-1788, död 06-03-
				1789, av koppor.

27. Maria Andersd Harald Gunnars #6543 född 22-07-1756, på Gunnars i Kirilax, 
rotfattig, gift 15-10-1779, i Karleby, Matts Johansson Harald #46438, född 11-07-
1752, i Karleby, (son till Johan Andersson Harald-Kankkonen-Strang #34707 och Carin 
Olofsdr Harald #34708) död 14-05-1808, av feber,  i Nykarleby 1782-83.  Maria död 02-
04-1831, av ålderdom,  bfl 1775.
				Barn:         
			i	Anders Mattsson Harald #60549 född 21-12-1780, död 27-06-
				1785, av hosta.
			ii	Brita Catharina Mattsdr Harald #60550 född 07-01-1784, 
				rotfattig, död 12-02-1833, av feber, ogift.

28. Simon Larsson Kivilös #8623 född 02-12-1751, i Pedersöre Kyrkoby på 
prästgårdstorpet, ref: Cederberg:t.173, Bonde, sexman, gift Brita Mattsdr Kivilös 
Sudd #8993, född 02-06-1750, (dotter till Matts Gabrielson Sudd-Suomalax-Puumala 
#74339 och Maria Hansdr Sudd #121388) död 23-04-1825.  Simon död 27-03-1805, Öster 
Kivilös.  (Se Jakobstads historia II, s. 285).
				Barn:         
			i	Maria Simonsdotter Kivilös #9008 född 03-09-1774, på Öster 
				Kivilös, död 15-03-1775, (ev Carin?).
			ii	Lars Simonsson Kivilös #9009 född 15-04-1776, på Öster 
				Kivilös, ref: Cederberg:t.174, bonde o sexman, gift (1) 02-
				10-1796, Helena Eriksd Kivilös Sandbacka #9018, född 22-09-
				1775, på Sandbacka i Sundby, (dotter till Erik Mattsson 
				Sandbacka #9094 och Caisa Månsdr g. Sandbacka #9095) död 10-
				10-1820, på Öster Kivilös, gift (2) 14-11-1821, i Jakobstad, 
				Greta Eriksd Kivilös Hagman #9034, född __-__-1774, änka, död 
				__-__-1826.  Lars död __-__-1851.
			iii	Maria Simonsd Kronström-Trast f. Kivilös #9010 född __-__-
				1778, på Öster Kivilös, gift 13-03-1801, Anders Kronström-
				Trast #9031, född 30-11-1778.  Maria död __-__-1853.  Anders: 
				Soldat och byskräddare. Bosatt på Öster Kivilös.
			iv	Johan Simonsson Kivilös #9011 född 10-09-1780, på Öster 
				Kivilös, död 20-05-1781.
			v	Caisa Greta Simonsdotter Kivilös #9012 född 10-12-1782, på 
				Öster Kivilös, död 14-03-1783.
			vi	Anna Simonsdotter Kivilös #9013 född __-__-1783, på Öster 
				Kivilös, död 10-02-1803.
			vii	Johan Simonsson Gästgivars-Kivilös #9014 född 17-09-1787, på 
				Öster Kivilös, ref: Cederberg:t.178, måg o bonde på 
				Gästgivars, gift (1) 18-05-1813, Anna Maja Gustafsdotter 
				Gästgivars #9066, född 21-09-1796, i Sundby, (dotter till 
				Gustaf Jonasson Gästgivars #9100 och Lena Mattsdr Gästgivars 
				Södö #9101) död 16-05-1820, gift (2) 25-11-1821, Maria 
				Henriksd Gästgivars Storkassnäs #9070, född 26-10-1787, i 
				Sundby, (dotter till Henrik Henriksson Storkassnäs #9102 och 
				Susanna Mårtensdr g. Storkassnäs #9103) ref: SoB 26/82 s 33, 
				död __-__-1849.  Johan död 22-04-1861.
			viii	Carl Simonsson Kivilös #9015 född 17-08-1790, på Öster 
				Kivilös, död 26-09-1790.
			ix	Simon Petter Simonsson Kivilös #9016 född 04-04-1792, på 
				Öster Kivilös, död 06-07-1792.
			x	Simon Petter Simonsson Kivilös #9017 född 27-10-1793, på 
				Öster Kivilös, ref: Cederberg t.180, Bonde på Öster Kivilös, 
				gift 16-10-1818, Anna Caisa Jakobsd Kivilös Pirilö #9089, 
				född 18-08-1791, (dotter till Jakob Johansson Pirilö #196310 
				och Caisa Johansdr g. Pirilö #196311). Simon död 11-03-1822, 
				"drunknade i Spitoholmssundet".

29. Erik Eriksson Torrkulla-Korpilainen #2545 född 13-09-1759, i Karleby på Gunnars, 
måg & bonde i Kronoby, gift (1) 29-10-1780, i Kronoby, Lisa Simonsdotter Torrkulla 
Forsnäs #2546, född 23-09-1760, i Kronoby, (dotter till Simon Nilsson Torrkulla-
Forsnäs #29530 och Lisa Henriksdr Forsnäs Still #29531) död c:a 1792, gift (2) 21-06-
1793, i Kronoby, Brita Andersdr Torrkulla Haga #2555, född 22-07-1765, på Knifsund, 
Öja, (dotter till Anders Mattsson Haga-Kaitajärvi #18336 och Magdalena Andersdr Haga 
#18337) död 14-07-1808, på Torrkulla, Kronoby.  Erik död 25-04-1809, i Kronoby.
				Barn till Lisa Simonsdotter Torrkulla Forsnäs:
			i	Lisa Eriksdotter Torrkulla #2547 född 24-10-1781, i Kronoby, 
				död __-06-1782.
			ii	Maria Eriksdotter Torrkulla #2549 född 08-07-1784, i Kronoby, 
				död 14-10-1785.
			iii	Greta Eriksdotter Torrkulla #2548 född 30-10-1785, i Kronoby, 
				begravd: 30-10-1785.
			iv	Erik Eriksson Torrkulla #2550 född 06-02-1786, i Kronoby, 
				gift (1) 23-12-1808, Maria Eriksd Torrkulla Forsnäs #5398, 
				född 27-08-1785, i Kronoby, (dotter till Erik Jakobsson 
				Forsnäs #29528 och Maria Pärsdr Forsnäs Knif #29529) död 10-
				04-1812, gift (2) 20-11-1812, i Kronoby, Magdalena Mattsdr 
				Lybeck Storbjörk #39923, född 01-08-1778, i Kronoby, (dotter 
				till Matts Mattsson Storbjörk-Stråka #76988 och Elsa Andersdr 
				Storbjörk #76989) änka, död 16-10-1838, gift (3) 29-11-1839, 
				i Kronoby, Greta Lena Johansdr Torrkulla Rudnäs #18450, född 
				23-07-1788, i Kronoby, (dotter till Johan Hansson Rudnäs 
				#18446 och Anna Mattsdr Rudnäs Lybeck #10481) ref: Storbjörk 
				B1, död 31-01-1858.  Erik död 15-05-1844.
			v	Simon Eriksson Torrkulla #2551 född 05-03-1787, i Kronoby, 
				begravd: 14-02-1790.
			vi	Anna Eriksdotter Torrkulla #2552 född 06-06-1788, i Kronoby, 
				begravd: 12-07-1788.
			vii	Greta Eriksdotter Torrkulla #2553 född 02-11-1789, i Kronoby, 
				död 01-01-1790.
			viii	Anders Eriksson Torrkulla #2554 född 11-01-1791, i Kronoby, 
				död 08-06-1791.
				Barn till Brita Andersdr Torrkulla Haga:
			ix	Anders Ericsson Torrkulla #2556 född 14-05-1794, i Kronoby, 
				död 26-08-1794.
			x	Johan Ericsson Spik-Torrkulla #2557 född 08-11-1795, i 
				Kronoby, måg på Spijk, gift 28-12-1817, i Kronoby, Anna 
				Hansdr Spik #5399, född 20-04-1798, i Kronoby, (dotter till 
				Hans Johansson Spik-Lillvikar #18452 och Brita Johansdr Spik 
				Rudnäs #18447) ref: Holgers I/14a, död 11-12-1870.  Johan död 
				26-10-1840.
			xi	Mathias Ericsson Torrkulla #2558 född 05-11-1796, i Kronoby, 
				död 17-03-1797.
			xii	Henrik Ericsson Hästö-Torrkulla #2559 född 09-11-1798, i 
				Kronoby, gift 28-03-1818, Greta Mattsdotter Torrkulla Byskata 
				#2564, född 26-01-1799, i Kronoby, (dotter till Matts 
				Johansson Byskata #76691 och Brita Johansdr Byskata Riska 
				#32594) död 20-01-1866.  Henrik död 08-07-1889, på Hästö i 
				Kronoby.
			xiii	Brita Lena Ericsdotter Torrkulla #2560 född 22-02-1802, i 
				Kronoby, död 01-01-1803.
			xiv	Anders Ericsson Spik-Torrkulla #2561 född 26-06-1803, i 
				Kronoby, måg på Spik i Kronoby, gift 24-11-1826, Greta 
				Hansdotter Storvikar Spik #8614, född 26-12-1805, i Kronoby 
				på Spik, (dotter till Hans Johansson Spik-Lillvikar #18452 
				och Brita Johansdr Spik Rudnäs #18447) ref: Holgers I/14d, 
				död på Storvikar.  Anders död 30-01-1833.
			xv	Mathias Ericsson Torrkulla #2562 född 15-08-1805, i Kronoby, 
				död 21-08-1805.
			xvi	Maja Lisa Ericsdr Harabacka Torrkulla #2563 född 09-10-1806, 
				i Kronoby, gift Johan Andersson Harabacka #18338, född 11-02-
				1805, (son till Anders Christofferss Harabacka-Byskata #18479 
				och Maria Johansdotter Harabacka #18480) ref: Storbjörk C1, 
				död 01-01-1882, i Kronoby.  Maja död 11-11-1885.


31.10.1999