Tisdagen den 7 maj 2002


Två kilo Caino-Torp ur tryck
Över två kilogram, 630 sidor, 6.500 familjer, 30.000 namn.
Nio års arbete efter en idÈ som uppstod redan 1973.
Det är en märklig kulturprodukt som på måndag morgon nådde sina upphovsmän; den genealogiska studien "Släkterna Caino och Torp".
Verket är en genalogisk uppslagsbok över två släkters utbredning på 1500-1700-talets Mellersta Österbotten; mestadels i triangeln mellan Lochteå, Perho och Munsala och med Vetil eller Perho älvdal som viktiga bosättningsområden.
Studien sträcker sig till år 1799.
- Vi tvingades snabbt att frångå vår ursprungliga tanke på att utsträcka boken till att omfatta våra dagar, säger Ragnar Mannil, ordförande för arbetsgruppen bakom bokprojektet.
En enkel kalkyl visar på vad Mannil menar.
Den sista generationen i boken omfattar ca 3.000 namn, och då man kan räkna att det förflutit sex eller sju generationer sedan det och försiktigt räknar med att varje generation fördubblar antalet personer ger också en försiktig kalkyl ca 100.000 namn.
Släkterna Caino och Torp har länge intresserat släktforskarna. Med bara någon liten överdrift har de flesta i socknarna kring Perho å sina rötter i de här släkterna, och kalenderbitarna bland släktforskarna har spårat rader av finländska kulturpersonligheters härstamning till samma rötter.
När Ragnar Mannil 1973 skulle hålla ett festtal vid hembygdsfesten i Terjärv ville han hitta en anknytning till den dåvarande kommunen som han själv inte kände så mycket till om.
Så Mannil sökte upp Brages klipparkiv och fann en intressant artikel av släktforskaren Hugo Lagström om Matts Johansson Svartsjö och hans släkt.
Denne Svartsjö var enligt artikeln född 1673 vilket gav Mannil ett jämnt årtal att hänga upp sitt festtal på, och sedan talet publicerats som artikel kom Mannil i kontakt med andra forskares bidrag till kunskapen om släkterna Caino och Torp.
Mannil kom till insikt om att här fanns något lika intressant i släktforskarväg som forskningen i släkten Sursill som sedan 1850 finns dokumenterad i "Genealogia Sursilliana".
Men inte förrän Mannil 1972 på ett släktforskarjubileum i Jakobstad blev bekant med den nu bortgångne Helge Smedjebacka som projektet antog konkreta former. Den första sammankomsten 1993 lockade ett 50-tal släktforskare, många av dem med anknytning till släkterna Caino och Torp.
Den första arbetsgruppen tillsattes och det omfattande arbetet kom i gång.
I slutskedet har arbetsgruppen förutom sin ordförande Ragnar Mannil bestått av Håkan Ahlnäs, Ole Granholm, Hans-Erik Krokfors, Jan-Erik Nygren, Sigurd Nylund och Reijo Ojala.
Av dessa har Ojala, Nylund, Krokfors och Nygren utgjort den egentliga forskargruppen.
- Personförteckningen i boken bygger på tidigare släktforskares arbete. Forskargruppens arbete har bestått i att sammanställa och kritiskt granska av de släktutredningar som gjorts hittills, säger forskargruppsmedlemmen Jan-Erik Nygren.
I mån av möjlighet har man gått tillbaka till ursprungskällorna, men Nygren medger i en inledning till boken att detta på grund av det digra materialet inte varit möjligt i alla fall.
Ett av forskargruppens uppdrag, eller egentligen dess slutsats i frågan är ganska kontroversiellt.
Tidigare forskare har i allmänhet betraktat Caino-Torp som en släkt; att Torpsläktens anfader Olof Olofsson Torp, född cirka 1570, var en ättling till anfadern till Cainosläkten Grels Caino, född cirka 1490.
Släktskapet har redan tidigare ifrågasatts av bland andra professor Pentti Virrankoski som höll före att Torp kom från Pedersörehållet.
Arbetsgruppen har inte heller den funnit belägg för släktskapet.
Den betraktar alltså Caino och Torp som två skilda, men på många sätt befryndade släkter.
Personförteckningen presenteras därför i två separata tabeller.
- Men många av personerna förekommer i båda tabellerna. påpekar Nygren.
Även om den bakre gränsen för bokens personförteckning går vid personer födda år 1799 har boken förlängningar ända in i våra dagar.
Dels omfattar förteckningen i vissa fall personer födda också senare.
- Om det första barnet i en syskonskara fötts före år 1799 tas finns alla upptaga. Det här betyder att det finns personer födda på 1820-, kanske 1830-talet, säger Jan-Erik Nygren.
Med detta upptar verket med säkerhet personer som levt in på 1900-talet.
I bokens 80-sidiga textdel ingår också en intressant artikel av Ragnar Mannil där han räknar upp en lång rad framstående personer såväl vårt kultur- och näringsliv som politiken, allihopa ättlingar till antingen Caino eller Torp.
Här finner vi musiker som Greta Haapasalo, Konsta Jylhä, Taneli Kuusisto och hans klan av violinister, Erik Bergman, Leif Segerstam, Sigurd Snåre och Rafael Ahlbeck, företagare och finansmän som Otto A. Malm, Anders Wiklöf, Lars och Kurt Snellman, Martin Granholm och Robert Paulig, konstnärer som Erik Cainberg, kyrkobyggarna Kuorikoski, Tapio Wirkkala, Nanny Still och Fritz Jacobsson, präster som John Vikström, och Johannes Granö, vetenskapare och skolmän som Isak Smeds, K. V. Åkerblom, Pentti Virrankoski samt J. G. och Olavi Granö, författare som J.L. Runeberg, V.A. Koskenniemi, Alexander Slotte, R. R. Eklund, Hjalmar Krokfors och Kjell Westö.
Bland politikerna återfinns bland annat Johannes Storbjörk, Ingvar S. Melin, Ragnar Granvik och Esko Aho.
Men, som Ragnar Mannil påpekar:
- Tar man vilken som helst släkt med rötterna tillräckligt långt tillbaka finner man lika många kända personer.
Och där varje anfader kan uppvisa framgångsrika ättlingar finns också de svarta fåren.
Så också i denna skara - flerfaldiga mördaren och legendariska 1800-talsbrottslingen Matti Haapoja som mest famösa exempel.
Haapojas skelett förvarades länge i kriminalmuseet i Helsingfors, först 1995 begravdes han i vigd jord i Ylistaro.
Andra kapitel belyser huvuddragen i Österbottens äldre bosättningshistoria samt släkterna Caino och Torps liv i Vetil.
I boken ingår också illustrationer av Håkan Ahlnäs.
Bokens textdel är trespråkig; samtliga kapitel finns såväl på svenska, finska som på engelska.
- Intresset för boken i Amerika är mycket stort, e-posten har gått het långt innan boken kommit ut, berättar Jan-Erik Nygren.
Ett hundratal av de 600 böckerna i den första upplagan är redan beställda till USA. Detta trots att hanterings- emballage- och portokostnaderna för att skicka den över två kilo tunga boken uppgår till 25 euro.
Själva boken kostar 50 euro.
Lördagen den 11 maj ordnas ett seminarium i Kronoby gymnasium där Håkan Vikström berättar om släktforskningsrön och Jan-Erik Nygren om bokens tillkomst. Där kan boken köpas till ett nedsatt pris - utan kostnader för postning, emballage eller hantering.

Text och foto: Henrik Othman